• Workshop dierenfotografie (+winactie)
 • Workshop dierenfotografie (+winactie)

  Wanneer je mij volgt via mij blog of Instagram, dan weet je ook dat ik regelmatig dieren op de foto zet. Voor veel mensen een populair onderwerp, maar hoe zet een professionele dierenfotograaf het dier mooi op de foto? Een vraag dat veel mensen willen weten en daarom heb ik op een workshop dierenfotografie gevolgd. Dat door Rob Doolaard werd gegeven en in Wildlands Emmen werd gegeven. Hoe ik deze workshop heb beleefd, dat kan je lezen in deze blogpost.

  Wie is Rob Doolaard?

  Rob Doolaard is een professioneel Dierentuin- en Natuurfotograaf die onder andere voor Wildlands, Diergaarde Blijdorp en WNF fotografeert. Daarnaast geef hij ook diverse workshops op fotografie gebied en heeft inmiddels meerdere boeken uitgegeven. Kortom een bekende naam voor veel fotografen en was dan ook zeer benieuwd of ik veel van hem kon leren of niet. Maar aangezien hij veel meer ervaring heeft dan ik, zal ik vast wel iets opsteken en voortaan in de praktijk gaan gebruiken.

  Waarom deze workshop

  Nu fotografeer ik al meer dan 10 jaar dieren, eerst analoog en daarna digitaal. Fotografeer ik zelf in de m-stand en daarvoor heb ik nog nooit een workshop gevolgd en mijzelf alles aangeleerd. Dat kan goed uitpakken, want vaak ben ik wel tevreden over mijn foto’s. Alleen om jezelf te verbeteren, moet je ook naar andere fotografen kijken. Daar de beste ingrediënten uit halen, om zo het perfecte plaatje te maken.

  Een kleine impressie van deze dag

  Naast het maken van de foto’s, heb ik ook een vlog van deze dag gemaakt. Alleen was ik niet helemaal fit en had ik eigenlijk net de griep gehad. Hou ik rekening met mensen die niet op de video wilde staan en dat was best lastig om er een leuke video van te maken. Dus hoop ik dat je het een leuke video vond en een kleine impressie van deze dag hebt gekregen. Want Rob Doolaard geef ook deze workshop in andere dierentuinen, die misschien wat dichter bij jou in de buurt is.

  Hoe heb ik deze workshop ervaren

  Zelf fotografeer ik al enkele jaren in de m-stand, dus over de instellingen van de camera wist ik natuurlijk wel. Toch heb ik wel iets op deze dag geleerd, alleen niet over de camera zelf, histogram, of compositie. Wel een beetje hoe hij fotografeert en wil zelfs sommige dingen zelf gaan uitproberen of zelfs gaan toepassen om zo mijn eigen stijl te creëren.

  Zo wist ik wel dat je lens kan omdraaien bij macrofotografie, maar dan zou ik niet zo snel mijn flitser gebruiken. Nu heb ik zelf niet de lens omgedraaid, maar was wel benieuwd om overdag een flitser te gebruiken. Helaas had ik mijn externe flitser niet bij mij, dus heb ik mijn interne flitser gebuikt bij het maken van de vlinders. Ondanks ik de foto niet zo heel mooi geworden vind, heeft de foto wel iets. Waardoor ik wel wil gaan experimenteren, om overdag te gaan fotograferen met flitser en hiervoor ga ik dan wel mijn externe flitser gebruiken.

  De foto’s

  Als je alleen maar loopt te hoesten, dan is het wel lastig om een foto te maken zonder beweging. Dat gezegd te hebben, ben ik wel redelijk tevreden over deze foto’s geworden. Want ik had echt verwacht met niets thuis zou komen, maar dat viel gelukkig wel mee. Nu schiet ik zelf vaak in RAW, al bewerk ik mijn foto’s bijna nooit na. Dus deze foto’s zijn op Rob zijn aanwijzingen gemaakt.

  Voor wie is deze workshop geschrikt?

  Wat ik heel erg mooi vind, maar ook een nadeel kan zijn. Is dat deze cursus voor iedereen geschrikt is. Zo hoef je niet speciaal een spiegelreflex- of systeem camera te hebben, om aan deze workshop mee te doen. Ook hoef geen verstand van de camera te hebben, want Rob geef een zeer goede uitleg over de camera-instellingen: diafragma, sluitertijd, ISO en het effect op de foto. Ook neem hij de tijd voor zijn deelnemers en help hij je met het instellen van je camera.

  Waardoor het echt heel laagdrempelig is, om aan deze workshop te gaan deelnemen en je plezier in het fotograferen krijgt. Iets wat ik ook heel erg belangrijk vind, want het is gewoon belangrijk om plezier te beleven in de dingen die je doet. Ongeacht dit nu fotografie is of totaal iets anders wat je leuk om te doen vind. Want het is niks gefrustreerder als je iedere keer teleurgesteld thuis komt, al kan dit natuurlijk wel een keer voorkomen.

  Als je net als mij meer gevorderd ben, dan is het net hoe je erin staat. Want als je al een lange tijd met succes in de m-stand fotografeert, dan kan dat gedeelte best saai zijn. Net als sommige andere onderwerpen die hij behandeld en dit gedeelte neem toch snel een uurtje in beslag. Als je dit voor lief neem en echt open staat, dan kan je ook als gevorderde fotograaf iets leren van deze workshop.

  Workshop in Wildlands

  Wildlands organiseert samen met Rob Doolaard deze workshop meerdere keren per jaar en volgens mij ook met succes. Alleen vind ik het wel jammer dat Wildlands niet met een tweede workshop komt, die meer geschrikt is voor een gevorderde fotograaf. Want als je al over de basiskennis fotografie beschikt, dan kan je die tijd ook in andere onderwerpen dat te maken heeft met dierenfotografie. Maar ook een macrofotografie workshop zal ook zeker een succes zijn, zeker als ze dit in samenwerking met Rob Doolaard doen. Want naast zijn kennis en ervaring heeft hij ook een goed gevoel voor humor. Wat ook erg belangrijk is, want naast dat je iets wil leren is het ook belangrijk dat je een leuke dag beleeft.

  Winnen?

  Zelf ga altijd met veel plezier naar Wildlands toe, wat ook niet zo moeilijk is als je een abonnement heb. Nu mag ik in samenwerking met Wildlands 2 entreekaarten weggeven! Zodat jij ook samen met iemand een dagje kan gaan fotograferen in deze dierentuin en met een paar mooie foto’s thuis komt.

  Wat moet je hier voor doen is hieronder een reactie achterlaten, dat jij aan deze winactie meedoet en waarom jij deze 2 entreekaarten wil winnen. 4 oktober 2019 is het dierendag en dan zal ik ook deze dag een winnaar kiezen. De winnaar van deze winactie zal ik zelf een mailtje sturen, dus zorg dat je een geldig e-mail adres achterlaat!

  Wens je heel veel succes!

  Until next time,

  Quirina

  Follow:
  Quirina
  Quirina

  Ik ben Quirina en ik woon samen met mijn man en onze hond Matsi in Emmen. In mijn vrije tijd mag ik graag fotograferen in diverse onderwerpen, die ik hier op mijn website graag mag delen. Naast deze website heb ik ook nog een blog, waar ik je een kijkje in mijn leven geef. Mijn Online Hoekje is een persoonlijke lifestyle blog, waar ik natuurlijk ook mijn passie voor fotografie deelt en allerlei andere onderwerpen waar ik geïnteresseerd in ben.

  Find me on: Web | Instagram

  Share:

  De winactie is door Wildlands Adventure Zoo Emmen gesponsord!!

  4 Comments

  1. Marielle
   27 September 2019 / 22:05

   Ja!!! Leuk!!! Dan mag jij met mij mee, gaan we samen foto’s maken planteneters/vleeseters/alleseters…. en als ze de bek los doen kan ik de foto’s daarvan ook weer gebruiken in mijn lessen

  2. Carolien
   30 September 2019 / 17:21

   Super leuk actie!! en ik zou graag met mijn nieuwe camera weer een keertje in Wildlands willen fotograferen.

   • Quirina
    Author
    5 October 2019 / 08:56

    Gefeliciteerd!!! Je hebt de entreekaartjes van Wildlands gewonnen.

  3. Marjolein Schuurman
   30 September 2019 / 18:39

   Ik zou graag willen winnen om mijn dierbare vrienden ermee te verrassen. Na een paar turbulente nare jaren hebben zij het fotograferen fanatiek opgepakt en hebben een enorme interessen in dieren op de gevoelige plaat zetten. Voor hun eerste trouwdag zou dit een geweldig cadeau zijn.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *