Fotografie Time

Workshop dierenfotografie

Ik hou van fotograferen en ik hou van dieren, de uitkomst hiervan is dat ik dan ook graag dieren mag fotograferen. Daarom heb ik vorig jaar een workshop dierenfotografie gevolgd, die door Rob Doolaard in Wildlands Emmen gegeven werd. En ik kan je alvast vertellen dat het erg leuk en leerzaam was!

Nu woon ik echt heel dicht bij deze dierentuin, zo dichtbij dat ik de leeuw soms in mijn achtertuin hoort brullen. En daarom kon ik lekker rustig aan mijn dag, aangezien deze workshop pas om 10 uur begon. Relax, dat was het niet, omdat ik toen nog steeds niet helemaal hersteld was van een luchtweginfectie. Was ik bang dat ik te veel spullen voor deze dag ging meenemen, want deze fotografieworkshop is geschrikt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en kan je met alle soorten camera’s aan deze workshop deelnemen. Het maakt dus niet uit of je deze dag met een pocketcamera, een systeemcamera of net als mij met een spiegelreflexcamera gaat fotograferen. Als je er maar mee kunt fotograferen en een goed humeur bij je hebt.

Wie is Rob Doolaard?

Wanneer de deuren van Wildlands opengaan, dan word je bij de balie ontvangen en begeleid naar het hoofdrestaurant waar Rob Doolaard al op je zit te wachten. De start van deze workshop begint dan ook met het bekende voorstelronde en hier verteld Rob op een echt leuke manier wie hij is.

Rob Doolaard is een professioneel Dierentuin- en Natuurfotograaf die onder andere voor Wildlands, Diergaarde Blijdorp en WNF fotografeert. Daarnaast geef hij ook diverse workshops op fotografie gebied en heeft inmiddels meerdere boeken uitgegeven. Kortom een bekende naam voor veel fotografen en was dan ook zeer benieuwd of ik veel van hem kon leren of niet. Maar aangezien hij veel meer ervaring heeft dan ik, zal ik vast wel iets opsteken en voortaan in de praktijk gaan gebruiken.

De workshop

Na de koffie of thee zijn we richting het Serenga gedeelte gelopen, waar Rob uitgebreid uitleg geeft over de sluitertijd, diafragma en de ISO-waarde als je camera zelf ingesteld. Dit is best lastig als je nog nooit in de M-stand hebt gefotografeerd of gewoon met een compact camera fotografeert. Zelf fotografeer ik al langer op de M-stand. Ik heb dan geleerd om de ISO zo laag mogelijk te houden, omdat je zo min mogelijk ruis op de foto wil voorkomen. Dus ik was heel erg verbaasd toen Rob zei dat wij de camera op de ISO-waarde van 400 moesten gaan instellen. Aan de andere kant was ik ook erg benieuwd hoe dit op de foto ging uitpakken. En ik moet eerlijk zeggen, dat het mij heel erg meevalt met de ruis op de foto’s die ik deze dag gemaakt heb.

Onderweg verteld Rob over allerlei technieken en geeft je allerlei tips dat met fotografie te maken heeft, maar ook voor het bewerken van je foto’s. Zoals het kalibreren van je beeldscherm, hoe je diafragma, histogram werkt en het standpunt die je neemt bij het maken van je foto. Dit doet hij heel uitgebreid, zodat je het ook begrijpt als je nog nooit in fotografie verdiept hebt. Ook tijdens het lopen en de lunch die wij in het restaurant van Serenga hebben gehouden, deelt hij de ervaringen die hij met fotografie hebt opgedaan. Dit doe hij echt op een entertainende manier, dat je geboeid blijft om te luisteren en hier kan hij echt zalen mee gaan vullen.

Als je denkt dat ik alles had meegenomen, dan heb je het mis. Want ik had nooit kunnen bedenken dat we overdag met een flitser ging werken. Ook al weet ik dat er donkere plekken in Wildlands te vinden zijn, waar een flitser echt wel handig kan zijn. Het zou bij mijn niet opkomen om de flitser in de vlindertempel te gebruiken. Want het is daar vrij licht, alleen de vlinders vliegen meestal wel rond. Dus het is best lastig om daar een mooie macrofoto van een vlinder te gebruiken en soms lukt mij dit ook. Alleen nog niet bij de vlinders die ik echt prachtig vind, dus hier ga ik zeker een keer mee experimenteren.

Hoe ik deze workshop ervaren heb.

Op de dag van de workshop was ik nog niet helemaal hersteld van een luchtweginfectie, dus dat was niet erg handig met fotograferen. Daarom ben ik nog een keertje terug naar Wildlands gegaan, om de tips van Rob in de praktijk te brengen. Hierdoor durf ik nu vaker mijn ISO-waarde omhoog te doen en zal dit zeker vaker gaan doen. Overdag fotograferen met een opstaande flitser heb ik nog niet gedaan, maar dit zal ik binnenkort wel mee gaan experimenteren.

Zelf ben ik geen professionele fotograaf, maar ik zie mijzelf ook niet meer als een beginneling. Toch zaten er ook voor mij bruikbare tips tussen, die ik ook in de praktijk zal gaan gebruiken. Heb ik echt een leuke dag gehad en als je nog niet zoveel ervaring hebt met fotograferen. Dan kan ik je echt deze workshop aanbevelen! De kosten voor deze dag was voor mij als abonnementhouders van Wildlands €60.00 en dat is inclusief koffie met wat lekkers erbij.

Groetjes,

Quirina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *