• Wel of geen watermerk op je foto toevoegen
 • Wel of geen watermerk op je foto toevoegen

  Misschien is het je wel opgevallen dat een foto is voorzien met een watermerk. Zelf heb ik dit ook lang gedaan met de foto’s op mijn blog, maar inmiddels worden deze foto’s vervangen zonder watermerk. Dit omdat ik een watermerk lelijk op een foto vind staan, maar veel fotografen en soms ook bloggers voegen toch toe aan hun foto. In deze blogpost kan je dan ook mijn menig lezen of een watermerk zinvol is of niet?

  Wat is een watermerk

  Niet iedereen weet wat een watermerk is, daarom zal ik je eerst vertellen wat een watermerk is en waarom je het gebruikt? Eigenlijk is het heel simpel, een watermerk is een logo of naam van jou en/of bedrijf. Zelf heb ik geen bedrijf, maar mag wel graag fotograferen. Dit is voor mij een hobby, maar ook voor mijn blog of voor anderen maak ik wel is foto’s. Deze wordt ook niet altijd door mij geplaatst en vaak zet ik dan wel een watermerk op mijn foto’s, zodat ze kunnen zien dat ik deze foto gemaakt heb. De foto hierboven heb ik met een watermerk voorzien, om zo een voorbeeld aan jullie te geven.

  Waarom gebruikt een fotograaf een watermerk op zijn foto’s

  Eigenlijk heeft een watermerk op een foto 2 functie’s:

  1. De fotograaf geeft in de eerste plaats aan dat zijn of haar werk niet gebruikt zonder zijn of haar toestemming. Een krant of een persoon die de foto op hun eigen social media kanalen plaats en doet alsof hij of zij deze foto gemaakt is. Dit zijn maar een paar voorbeelden die ik geef. Want als ik ze allemaal moet opnoemen, dan ben ik nog wel even bezig.
  2. Hiermee kan de kijker ook zien, wie deze foto gemaakt heeft. Dit is handig als jij meer over de fotograaf zijn of haar werk wil weten of misschien zelf wil inhuren voor een fotoshoot. Zeker als de fotograaf net als mij lid is van een fotovereniging, dan wordt ook zijn of haar gedeeld op hun website of social-media kanalen. Dus dan is het zeker handig dat een foto met hun watermerk is voorzien, zodat de kijker van de foto kan zien wie deze foto gemaakt heeft.

  Houdt een watermerk fotodiefstal tegen

  Als je de strijd tegen fotodiefstal wil aangaan, dan kan een watermerk als hulpmiddel gebruikt worden. Zeker als je logo herhaalt over de gehele foto, al wordt je foto er niet echt mooier op en moet je afvragen of het watermerk de foto niet verpest. Want ik vind het watermerk dan wel heel afleidend, ook al is dit een zeer overdreven voorbeeld. Maar je kan het ook heel subtiel midden op de foto doen, zoals ik dat bij de rechter foto heb gedaan. Maar dan moet je wel een vergrootglas bij gebruiken of de foto gaan inzoomen om te zien welke fotograaf dit gemaakt heeft, als je dit graag wil weten.

  Alleen kan ik met de 3 foto’s die ik met een watermerk heb voorzien, voorkomen dat mijn foto zonder mijn toestemming gebruikt wordt. Om eerlijk te zijn, heb ik mijn twijfels hierover. Dit omdat je bij 2 van mijn foto’s het watermerk heel makkelijk kan verwijderen. Ondanks de gebruiker van de foto hier een risico neemt, want je hebt ten alle tijden met een auteursrecht te maken. Ook als de maker van de foto geen professionele fotograaf is, dan kan hij of zij zich beroepen op het auteursrecht.

  Dus als mensen echt de foto wil gebruiken zonder dat hij of zij daar toestemming van de fotograaf/maker heeft gekregen. Dan vinden ze daar altijd wel een manier op en voorkomt dat jij slachtoffer van fotodiefstal bent. Daarom heb ik ook beschreven in mijn disclaimer dat de foto’s die ik gemaakt heb, niet zonder mijn toestemming gebruikt mag worden. Want ook al ben ik geen professionele fotograaf, de foto heb ik wel zelf gemaakt.

  Conclusie

  Ik ben geen jurist. Dus hoe het juridish precies allemaal zit, dat kan ik je niet zeggen en daarvoor verwijs ik je liever naar een jurist als je dat echt wil weten. Wel kan ik mijn mening geven over of het zinvol is om een watermerk op je foto’s te plaatsen. In mijn ogen heeft het voor het voorkomen van fotodiefstal geen zin, als ze het willen dan doen ze het toch wel. Maar voor naamsbekendheid kan een watermerk wel handig zijn, al vind ik de foto er niet mooier op worden.

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Quirina
  Quirina

  Ik ben Quirina, 39 jaar, getrouwd met Marcel en wonen samen met onze hond Matsi in Emmen. Via mijn blog, YouTube kanaal en andere social media kanalen geef ik een kijkje in mijn leven. Is fotografie mijn grootste passie, mag ik graag wat van de wereld zien en ben ik positief ingesteld, maar heb net als iedereen de struggles in het leven. Ook kan je oude kranten artikelen lezen dat over mijn vader gaat. Kijk lekker rond en als je vragen heb? Stel ze gerust!

  Find me on: Web | Twitter | Instagram

  Share:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *