• Hoe ik een watermerk aan mijn foto’s toevoegt

  Regelmatig krijg ik de vraag; hoe ik een watermerk aan mijn foto’s toevoegt. In dit artikel zal ik vertellen welke programma gebruikt om een watermerk aan mijn foto’s toevoegt en hoe het programma werkt.

  Niet iedereen weet wat een watermerk is, daarom zal ik je eerst vertellen wat een watermerk is en waarom je het gebruikt? Eigenlijk is het heel simpel, een watermerk is een logo of naam van jou of jouw bedrijf. Zelf heb ik geen bedrijf, maar je ziet wel een foto van mij met een logo of mijn naam op de website staan. Hiermee geef ik aan dat deze foto’s door mij gemaakt zijn en zelf de foto bewerkt heb met een fotoprogramma. Met deze watermerk vertel ik eigenlijk ook dat ik het niet op prijs stelt, dat iemand zomaar mijn foto gebruikt en/of bewerkt.

  Een watermerk kan je dus op verschillende manieren aanbrengen, zo kan je net als mij heel subtiel een logo of een naam in een hoek van een foto plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om dit te herhalen of midden op de foto plaatsen, zoals je hieronder ziet bij een foto die ik gemaakt heb en bij Shutterstock heb staan. Het is maar net wat je voor kies en wat je ermee wil bereiken. Persoonlijk vind ik een naam in de hoek het mooist, want een watermerk door heel de foto vind ik zelf niet prettig om daar nu naar te kijken.

  De meesten doen dit eigenlijk in een fotobewerkingsprogramma, zoals een Adobe. Zelf doe ik het met een ander programma, die ik twee jaar geleden gekocht heb. uMark die zowel voor Windows als Mac te verkrijgen en in mijn ogen iedereen mee kan werken.

  Hoe werk uMark

  Wanneer je het programma opent, dan krijg je in je openingsvenster meteen een gids die je allerlei tips geeft over het programma. Zelf vind ik het erg irritant, alleen heb ik het nu wel even ingeschakeld om je het te kunnen laten zien.

  Als eerste voeg je de foto’s toe, waar je een watermerk op wil hebben. Deze kun je bij Add Images vinden en selecteer de foto waar je een watermerk op wil hebben Wanneer je meerdere foto je uit dezelfde map wil voorzien met een watermerk dan kun je meerdere foto’s tegelijk kan selecteren.

  1. Dit doe je door de ctrl toets ingedrukt te houden en selecteer je de foto’s waar een watermerk op wil hebben.
  2. Mocht je nu alle foto’s die in je map zitten, een watermerk erop willen. Dan kun je dat het snelst doen door eerst de ctrl ingedrukt houden en dan de A toets indrukken.

  Wanneer je de foto heb geselecteerd dan kun je openen drukken en zie je ze aan de linker bovenkant staan. Mocht je meerdere foto’s uit verschillende mappen willen, dan zal je dit moeten herhalen tot dat je alle foto’s heb instaan waar je een watermerk wil hebben instaan.

  Als je de foto’s heb geselecteerd waar je een watermerk op wil hebben, dan kun je ervoor kiezen om een naam of een logo toevoegen aan je foto. Zoals je ziet zijn er nog meer keuzes waarvoor je kan kiezen, alleen heb ik daar nog geen gebruik van gemaakt en heb ik hier dus geen ervaring in.

  Wanneer je ervoor kiest om een tekst als watermerk aan je foto te toevoegen, dan is het handigst om eerst je naam in te voeren met de tekens die je erbij wil hebben. Deze kan je aan de onder de tekstvak aan de rechterkant vinden. Links onder de tekstvak kan je nog eventuele aanvullingen kunnen toevoegen als je dat zou willen. Denk hierbij aan een datum of één van de andere keuze mogelijkheden die ze bieden.

  Ook de lettertype, de grote van je lettertype en/of je letters dikker laten maken of cursief laten staan. Ook is het mogelijk om het te centreren, links of rechts je naam neerzetten. Persoonlijk vind ik dit een beetje overbodig omdat je helemaal onderin ook de positie van je watermerk op de foto kan kiezen.

  Zelf kies ik er bijna altijd voor om mijn naam rechtsonder te zetten, zoals je dat ook op de onderstaande foto ziet staan. Mocht je tevreden zijn over je naam als watermerk, dan kan je ervoor kiezen om je watermerk te opslaan. Dit doe je door het blauwe schijfje te klikken.

  Als laatste klik je save images aan en dan slaat hij automatisch op, in de map die je heb toegewezen om je foto te opslaan die met watermerk is voorzien. Zo heb je ten alle tijden ook het originele foto zonder watermerk voor jezelf. Wat ook erg fijn is als je foto wil laten afdrukken en met watermerk erop is dat niet erg mooi om te zien.

  Mocht ervoor kiezen om je foto’s met een logo van je bedrijf of website als watermerk te voorzien, dan klik je natuurlijk op add image watermerk en opent hij het venster om je logo te kunnen toevoegen die op de foto wil hebben. De plek waar je logo op de foto wil hebben, werkt hetzelfde als bij een tekst watermerk.

  In mijn ogen een heel simpel programma, het enige nadeel is dat hij niet gratis te verkrijgen is. Voor dit programma betaal je namelijk $29 dollar voor, wat ik persoonlijk het geld zeker waard vind. Mocht je meer informatie over dit programma willen, dan kan je dat natuurlijk op de website van uMark  vinden of als je dit programma wil aanschaffen.

  Nu weet je hoe ik een watermerk aan mijn foto’s toevoegt en welk programma ik hiervoor gebruikt. Ben ook zeker benieuwd welk programma je zelf op dit moment gebruikt en als je dit programma zelf gebruikt zelf ook tevreden over bent?

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Share:

  2 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *