Waarom ik bij een Fotogroep zit

Mijn passie voor fotografie is voor mij het vastleggen wat ik op dat moment zie en dat kan van alles wezen. Een prachtig landschap, een stad waar ik mij op dat moment ben, maar het kan ook een paddenstoel, mijn man of hond zijn. Dit wil ik dan zo mooi mogelijk vast leggen en heb toen besloten om mijzelf in de fotografie te gaan verdiepen. Zo is bij mij het idee ontstaan om in 2016 bij een Fotogroep te gaan aansluiten. Hoe ik dit tot nu toe heb ervaren, dat kan je lezen in deze blogpost.

Visueel ingesteld

Mijn passie voor fotografie begon heel langzaam weer terug te komen, eerst gewoon met een compact camera en later mijn eerste digitale spiegelreflexcamera gekocht. Dat was toch wel even iets anders, dan met een analoge camera fotograferen. Juist doordat het digitaal is en meteen resultaat zag, wilde ik toch wel iets meer dan kiekjes met een camera maken. Ik wilde de dingen die ik zag gaan vastleggen, zoals ik dat in boeken en tijdschriften zag staan.

Alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn vader leeft niet meer, dus ik kan helaas het niet meer van hem leren. Al heeft hij mij wel de basis geleerd, maar dat was het dan ook alles wat hij mij geleerd heeft. Nu kan je ook heel veel van het internet leren, maar door mijn dyslexie is dat wel heel erg lastig om te begrijpen wat er staat en ben ik erg visueel ingesteld.

Daarnaast kan je echt in heel veel onderwerpen gaan fotograferen, dus daar wilde ik toch een beetje mijn eigen weg in gaan vinden. Dus in plaatst van een workshop te gaan volgen, ben ik eigenlijk meteen naar een fotografie vereniging gaan zoeken en kwam ik al snel bij Fotogroep Klazienaveen uit.

Mijn eerste kennismaking

De eerste kennismaking met Fotogroep Klazienaveen stond gepland, wat natuurlijk best spannend is. Want je weet niet wat je te wachten staat en hoe de groep is. Nu was ik daar wel een beetje bevooroordeeld over, omdat ik had verwacht dat ik bij een stel gepensioneerde mensen terecht zou komen. Gelukkig viel dat wel mee, al zit er natuurlijk wel een paar leden tussen die deze leeftijd bereikt hebben.

Voor mijn eerste avond moest ik ook wat kerstspullen meenemen, omdat ze kerstkaartjes op het programma hadden staan. Het was eind november en was absoluut nog niet eens met kerst bezig. Dus dat was wel een hele uitdaging om wat dingentjes bij elkaar te zoeken en dan ook nog is leuk decoreren om daar een foto van te maken. Dat was niet wat ik bij een Fotogroep had voorgesteld, maar stond er wel open voor. Al was het wel een hele uitdaging om hier iets leuks van te maken, want zo creatief ben ik zelf totaal niet.

Alleen tot mijn grote verbazing, vond ik het wel leuk om te doen. Al ben ik nog steeds niet goed in het leuk neerzetten van spulletjes en daar een mooie foto van maken. De afwisseling is wel heel erg leuk en je leert er ook nog veel van, omdat je hierdoor juist uit je comfortzone gaat. Hebben ze ieder jaar een ander afwisselend programma en dacht nou dat gaan we maar is een jaartje uitproberen.

3 jaar later

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en zit ik nog steeds bij Fotogroep Klazienaveen. Ben ik duizenden foto’s verder, heb ik veel geleerd en is de passie voor fotografie alleen maar gegroeid. Wat dat betreft heb ik er absoluut geen spijt van, want het is altijd afwisselend en leer je ook nog is van elkaar.

Naast dat mijn foto’s beter geworden zijn, heb ik ook een ander kijk naar dingen gekregen. Niet alleen met steden of natuur, maar ook naar iets wat een ander persoon niet zo snel zou gaan opvallen. Zoals een verlaten gebouw en zelfs hoe iemand iets moois gedecoreerd heeft, heb ik enorm veel waardering voor gekregen.

Wat dat betreft kan ik het iedereen aanraden, om je passie te gaan delen met andere hobby fotografen. Al gaat het bij iedere fotovereniging er wel anders aan toe, dus laat je wel goed informeren of die groep ook bij jou past. Want ik zou het jammer vinden als je na het lezen van deze blogpost. Misschien ook enthousiast geworden ben en bij een fotovereniging wil gaan aansluiten, om je passie te gaan delen. Maar uiteindelijk na een jaar enorm ben teleurgesteld, omdat je het anders had voorgesteld dan het in werkelijkheid is.

Liefs,

Quirina

Volg:
Quirina

Ik ben Quirina Santing-Kamoen, 39 jaar, getrouwd met Marcel en wonen samen met onze hond Matsi in Emmen. Fotograferen en Bloggen is zijn mijn hobby’s en daarnaast mag ik graag wat van de wereld zien. Ben ik positief ingesteld, maar heb net als iedereen de struggles in het leven, kan ik helaas geen kinderen krijgen en heb ik echt geen makkelijk leven gehad. Op mijn blog verschijnt wekelijks nieuwe blog artikelen over mij en mijn persoonlijke interesses op lifestyle gebied.

Find me on: Web | Twitter | Instagram

Share:

2 Comments

 1. 16 februari 2019 / 11:12

  Leuk joh dat je bij zo’n fotogroep zit! Ik vind fotografie ook ontzettend leuk om te doen, maar net als jij ontdek ik gewoon alles op eigen houtje en heb ik nooit een cursus hiervoor gevolgd. Wel vaak van plan geweest, maar vanwege tijdgebrek kwam het er vaak niet van. Toch merk ik wel dat het blijft kriebelen om er meer mee te kunnen doen dan wat ik nu doe, dus misschien toch maar eens kijken wat de mogelijkheden hier in de buurt zijn.

  • Quirina
   Auteur
   17 februari 2019 / 08:51

   Kan het je echt aanraden!! Ik heb er echt zoveel geleerd en andere onderwerpen gevonden, dat ook leuk is om te fotograferen. Druppelfotografie, low key, high key en het is nog gezellig ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *