• Recepten
 • Vuurwerk

  Het einde van het jaar is in zicht, de laatste hapjes en drankjes worden weer gehaald en het vuurwerk kan weer worden ingeslagen. Want zo hoort met de jaarwisseling toch te wezen, alleen denk ik toch de laatste jaren anders over het vuurwerk. In dit artikel zal je dan ook lezen, waarom ik de laatste jaren niet blij bent met het vuurwerk en hoe ik het in mijn ogen ook kan.

  De laatste jaren hoor ik eigenlijk alleen maar ellende met het vuurwerk, want het lijkt erop dat sommige mensen gewoon niet meer weten hoe ze met het vuurwerk moeten omgaan. Hebben de hulpverleners, de omgeving waar het vuurwerk wordt afgestoken en vooral de dieren er vaak alleen maar last van. Dit is echt jammer, want ik vind hierdoor dat het afsteken van vuurwerk niet meer leuk en kan ik er maar tegenwoordig maar weinig van genieten van het vuurwerkspektakel. Toch ben ik van mening dat het ook anders kan, zodat het een feest wordt voor iedereen, voor mens en dier, ook al kun je natuurlijk niet alles voorkomen.

  Ben ik dan tegen het vuurwerk?

  Nee, ik ben absoluut niet tegen het vuurwerk, sterker nog ik vind het juist leuk om ernaar te kijken. Maar met alle ellende die ik zie en hoor op het internet en in het nieuws, vind ik het allemaal een stuk minder leuk. Daarom denk ik dat het ook anders kan, zodat het weer een leuk feest wordt voor iedereen.

  Ik ben namelijk van mijn mening als je alleen de verkoop op de laatste dag van het jaar toestaat, een hoop ellende voorkomt. Dit doordat alle ellende met het vuurwerk, wat niet allemaal opzettelijk gebeurd. Zo voorkom je namelijk heel veel ongelukken in huis, wordt het een stuk veiliger voor je gezin en de omgeving waar je in woont. Zo moeten winkeliers alle veiligheidsmaatregelen nemen, om de veiligheid van de omgeving te kunnen garanderen. Maar de consumenten die het vuurwerk kopen, mogen het wel drie dagen het vuurwerk in huis hebben liggen. Dit is toch wel een beetje vreemd in mijn ogen, want ook al hebben ze niet zoveel vuurwerk in huis liggen dan in de winkels, ook hier zijn risico’s aan verbonden. Misschien niet bij een persoon die een paar vuurwerk producten hebben gekocht, er zijn mensen die echt voor honderden euro’s vuurwerk in huis halen. Ook hoop ik dat het knalvuurwerk verboden wordt, moeten de overtredingen naar mens en dier gelijk zijn en zwaarder worden aangepakt en wanneer ze de boel bewust vernielen zelf laten alles laten betalen als ze op hete daad betrapt worden.

  Naast de veiligheidsmaatregelen die in mijn ogen anders mogen om de veiligheid van mens en dier te kunnen garanderen, zou ik ook zou het fijn vinden als er meer uren zijn waarin er geen vuurwerk voor onze honden wordt afgestoken. Om eventjes maar een voorbeeld te noemen zou er geen vuurwerk afgestoken moeten worden tussen 17:00 en 18:00 uur, 20:00 en 21:00 uur en als laatste rondje natuurlijk tussen 23:30 en 00:00 uur. Zo kunnen dan alle honden gewoon hun behoefte doen in de avonduren. Wanneer het op de dag is, kun je in mijn ogen ook met je hond naar het bos toegaan, een strandwandeling maken of op een andere plek waar geen vuurwerk in de buurt wordt afgestoken.

  Op carbidschieten heb ik niks tegen, ze doen het vaak op weilanden, afgelegen gebieden en hoort dit echt op oudjaarsdag in sommige gebieden van Nederland. Alleen beetje jammer, dat we in Nederland alles dicht aan het bouwen zijn en hierdoor steeds minder ruimte is om dat soort dingen te kunnen doen. Heb ik naast het carbidschieten helemaal niks tegen de mensen die het leuk vinden van het afsteken van vuurwerk, ook de mogelijkheid om dit te doen. Ruimen de meeste mensen die het vuurwerk afsteken netjes hun rommel op, denk wel dat ze dit doen met een dikke kater, alleen doen deze mensen het wel.

  Vuurwerkshows

  Met de jaarwisseling van 2006-2007 ben ik in  Bad Säckingen naar een vuurwerkshow geweest, dit was voor mij de eerste keer en ik vond het echt geweldig. Echt een supershow, die maar liefst drie kwartier duurde. De sfeer was echt uitzonderlijk goed, tellen met elkaar af, wensen elkaar de beste wensen of je ze nu kent of niet en deelde de flessen champagne. Tot nu toe is dit echt het mooiste oud&nieuw feest geweest die ik heb mogen beleven. Rond deze tijd van het jaar denk ik er vaak aan terug, vind ik jammer dat we in Nederland niet in iedere gemeente zo’n show hebben. Waar mensen gewoon gratis heen kunnen gaan, flessen champagne meenemen en met elkaar vieren de jaarwisseling zo vieren. Zo komen de mensen weer in contact met elkaar, leer je nieuwe mensen kennen. Goed ik weet dat je van de wet niet openbare dronkenschap mag hebben, alleen kan de overheid ook een oogje dicht knijpen en mocht het toch met iemand niet goed gaan. Tja, wie A zegt moet ook B zeggen in mijn ogen, heb ik ook geen medelijden mee met deze personen dat die daar een bekeuring of een strafblad voor krijgen.

  Quirina

  Quirina

  Mijn blog is een persoonlijke blog waar ik mijn passie deel voor fotografie, reizen en eten. Naast deze passie deel ik ook een deel ik ook een klein gedeelte van mijn leven en soms over lifestyle of over het bloggen zelf.

  Find me on: Web | Twitter | Facebook

  Share:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *