TBS

Zelf ben ik een nieuwsgierig persoon, vraag ik mij dingen af die waarschijnlijk niet iedereen zich zou afvragen en zou het beroep journalistiek echt bij mij passen. Alleen ben ik geen journalist, dus ik kan wel zeggen dat ik gisteren blij was dat ik naar het nieuwe programma op RTL, Beau five days inside kon kijken. In deze aflevering ging Beau 5 dagen intern in een TBS kliniek, waar hij zowel met patiënten als de medewerkers die daar werken heeft gepraat en heeft hij hier samen met het team waar Beau mee samenwerkt een geweldige aflevering van gemaakt. In dit artikel lees je dan ook hoe ik over het TBS kliniek en de ex-gedetineerde patiënten met TBS aankijkt, dat is gebaseerd op de aflevering die ik gisteren heb gezien.

Deze uitzending heeft bij mij echt veel indruk gemaakt, zowel hoe de gang van zaken binnen is in een TBS kliniek, als de verhalen van de patiënten die in een TBS kliniek zitten. Ik had eigenlijk altijd het idee dat het meer een gevangenis was, de patiënten minder vrijheid hadden en meer bewaarders daar zaten om de veiligheid van de medewerkers te kunnen waarborgen. Tot mijn grote verbazing, was dat bij deze TBS kliniek niet zo en hebben de bewoners gewoon een eigen kamer dat hun woonruimte is die ze zelf mogen indelen samen met een bepaalde vrijheid in hun eigen woonunit.

Wat ik goed vond dat ze toch lieten zien, als je goed naar het programma had gekeken dat de patiënten hun vrijheid in zo’n kliniek moesten werken. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat er TBS klinieken zijn die veel zwaarder zijn beveiligd, om de veiligheid van de medewerkers die in een TBS kliniek werken te kunnen garanderen. Want ook al zijn het patiënten, het blijven wel patiënten die een strafbaar feit hebben gepleegd waardoor de slachtoffers en/of nabestaanden in mijn ogen levenslang hebben. Deze mensen kunnen in mijn ogen, gewoon uit het niets gaan flippen, waardoor ze geweld gebruiken tegen hun mede-patiënten en/of medewerkers die in zo’n kliniek zitten of werken.

Toch vind ik het goed dat er aandacht geschonken wordt aan mensen die in een TBS kliniek zitten of hebben gezeten, want ook deze mensen verdienen een kans in de maatschappij nadat ze hun straf hebben uitgezeten voor de daden die ze hebben gepleegd. Ook al hebben ze de meest verschrikkelijke daden gepleegd, slachtoffers gemaakt die levenslang hebben en/of de nabestaanden die voor altijd hun dierbare moeten missen. We mogen blij zijn dat we in Nederland deze instellingen hebben, om zo de kansen te verkleinen dat een ex-gedetineerde met TBS niet in herhaling zal vallen en niet meer slachtoffers zullen maken dan ze al gedaan hebben.

Ondanks ik zo van mening ben, dat ook deze mensen nog een kans mogen verdienen om terug te keren in de maatschappij. Heb ik toch wel mijn twijfels of dit altijd maar goed zal gaan. Je hoort namelijk vaak genoeg, dat ex-patiënten vaak genoeg weer in herhaling vallen met alle gevolgen van dien. Helaas hoor je ook meestal de negatieve berichten in het nieuws en niet de mensen die een TBS verleden hebben, waarmee het nu wel goed gaat en goed kunnen functioneren in deze maatschappij.

Aan de andere kant zijn er genoeg ex-gedetineerde zonder TBS die ook vrij komen, die een strafbaar feit gepleegd, waarbij slachtoffers zijn gemaakt die levenslang hebben en/of nabestaanden die voor altijd hun dierbaren moeten missen. Als deze ex-gedetineerde zijn of haar straf hebben uitgezeten mogen weer terug keren in deze maatschappij en daar zijn ook geen garanties voor. Ook hun kunnen ervoor kiezen of ze weer terug gaan in hun oude levenspatroon waarbij er weer nieuwe slachtoffers zullen vallen.

Mijn mening over mensen die in een TBS kliniek zitten of hebben gezeten is op zich wel veranderd. Natuurlijk keur ik hun daden niet goed, hierin maak ik ook geen verschil tussen een ex-gedetineerde met of zonder TBS. Want in mijn ogen hebben de slachtoffers echt levenslang, net zo goed dat de nabestaanden dat hebben die hun dierbare moeten missen. Alleen na het zien van het programma Beau five days inside, ben ik wel gaan inzien dat de mensen met TBS, ook hun kant van het verhaal hebben en zullen sommige zelfs wel spijt hebben van hun daden die ze hebben gepleegd. Zelf denk ik namelijk dat een ex-gedetineerde zonder TBS, weinig of geen spijt zullen hebben van hun daden die ze dan ook bewust hebben gepleegd. In mijn ogen hebben de ex-gedetineerde met TBS die oprecht spijt hebben over hun daden die ze hebben gepleegd ook levenslang, omdat hun ook moeten leven met een ernstige strafbaar feit waarbij ze een slachtoffer levenslang hebben gegeven.

Quirina

13 Comments

 • Xarifa 8 maart 2018 at 11:06

  TBS is best een lastig onderwerp!

  Reply
  • Quirina 8 maart 2018 at 11:09

   Klopt, vond het wel een keer leuk om dit bespreekbaar te maken en mijn mening erover te geven.

   Reply
 • Bianca Schrijft 8 maart 2018 at 12:09

  Beau is de laatste jaren zo omhooggeschoten met zijn ontwikkeling en dat bedoel ik becomplimenterend. Ik heb ook onwijs genoten van The Amsterdam Project. Hij komt er zo goed mee weg, ondanks zijn Bloemendaals “ballen” achtergrond. Zelf heb ik de aflevering nog niet gezien, maar ik heb er alle vertrouwen in, dat hij op de juiste manieren het onderwerp aankaart.

  Reply
  • Quirina 8 maart 2018 at 13:03

   The Amsterdam Project was echt fantastisch en ook dit heeft hij echt weer op de juiste manier dit onderwerp aangekaart.

   Reply
 • Jorien 8 maart 2018 at 14:15

  Ik moet deze aflevering nog gaan kijken, ben erg benieuwd! De eerste aflevering over mensen men een geestelijke beperking vond ik in ieder geval erg indrukwekkend.

  Reply
 • Felice Veenman 8 maart 2018 at 19:43

  ik heb de aflevering helaas gemist, ik zal gaan kijken. Maar ik moet bekennen dat ik altijd wat wantrouwig over dit soort programma’s ben: ik proef erl toch altijd de jacht op hoge kijkcijfers in….

  Reply
 • Laura 8 maart 2018 at 20:49

  Ik ken dit programma niet, dus ik heb het nog nooit gekeken. Ik hou wel altijd van die reality-programma’s. In België zijn er programma’s met Luc Alloo, waarschijnlijk wel wat anders dan dit, maar ook zeker interessant om te kijken.

  Reply
  • Quirina 8 maart 2018 at 21:25

   Tnx, voor de tip zal het is op YouTube opzoeken

   Reply
 • Eke 9 maart 2018 at 09:59

  Ik vond het ook een hele interessante aflevering! Mijn man werkt in een jeugdgevangenis en daar zitten ook jongeren die jeugd-TBS opgelegd hebben gekregen. Het maakt overigens weinig uit of men TBS of niet krijgt en of men spijt heeft van de daad. Daders gaan anders om met hun geweten dan de gemiddelde brave burger, daar zit voor een groot deel het feit ook in of je delicten pleegt of niet.

  Reply
  • Quirina 9 maart 2018 at 10:17

   Gelukkig heb ik geen ervaring als dader en ken ik geen mensen in mijn omgeving die deze achtergrond hebben. Vind het dan ook zeker interessant om meer over dit onderwerp te weten te komen, maar dan wel op een veilige manier.

   Reply
 • Gabriëlle 9 maart 2018 at 10:46

  Ik ken het programma niet maar ik vind TBS altijd een erg boeiend en aangrijpend onderwerp.

  Reply
 • Debbythechocoholic 11 maart 2018 at 16:14

  Ik heb totaal geen idee wat TBS inhoudt en ben eigenlijk niet bekend met dit programma.

  Reply
  • Quirina 12 maart 2018 at 08:12

   TBS word aan mensen gegeven die een zwaar misdrijf heeft gepleegd en daarvoor geheel of gedeeltelijk ‘ontoerekeningsvatbaar’ zijn verklaard. Het misdrijf kan de dader niet (volledig) aangerekend worden, doordat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychiatrische stoornis. Na de gevangenisstraf die ze hebben uitgezeten, zijn ze niet vrij en moeten ze nog naar een TBS kliniek waar ze worden behandeld aan hun persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychiatrische stoornis voordat ze terugkeren naar de maatschappij.

   Reply

Leave a Comment