• Snert met Rundvlees
 • Snert met Rundvlees

  De winter is nog niet voorbij en lijkt er ook geen einde aan te komen. Tenminste voor mijn gevoel dan, want ik ben geen liefhebber van regen, wind en al helemaal niet van storm. Dan zit ik toch liever in huis, met een dekentje op de bank of vermaak ik mij achter de pc. Waar ik ook zeker van kan genieten. Zeker als ik alle boodschappen in huis heb, in combinatie met zin en tijd heb om een heerlijke snert te maken.

  Dat had ik afgelopen zondag, aangezien dat storm Dennis zo nodig over ons land moest razen. Heb ik ervoor gekozen om gezellig een middagje in onze keuken door te brengen, om deze Snert op basis van rundvlees te maken. Zoals wij deze soep het lekkerst vinden en vandaag deel ik dit recept met jullie. Het is echt heel simpel, alleen je moet er wel tijd hebben om deze soep te maken. Want de bereidingstijd voor dit gerecht is ongeveer 4 uur!

  Ingrediënten

  • 1 kilo Riblappen
  • 3 Rundersaucijzen
  • 2 pakjes spliterwten (800 gram)
  • 2 Preien
  • 6 Groente bouillonblokjes
  • 1 Winterpeen
  • Roomboter (ongezouten)
  • Water

  Benodigheden:

  • Snijplank
  • Mes om de groente te snijden
  • Een pan waar je soep in kan maken
  • Vergiet
  • Schuimspaan
  • Pollepel

  Bereidingswijze 

  Zelf maak ik de snert altijd in een gietaluminium pan, die ik ooit bij de Aldi heb gekocht. Dit vind ik echt een hele fijne pan vind, waar ik ook vaak soep mee maakt. Het werkt net zo goed als een soeppan, alleen heb je een pan minder in de kast staan en in mijn ogen heb ik ook geen soeppan nodig. Dus als je net als mij minimalistisch aangelegd ben, is dit misschien een aanrader! Alleen dat is een heel ander verhaal en zal ik nu vertellen hoe ik deze snert van rundvlees maak.

  Oh ja, ik haal mijn vlees altijd bij de slager en vraag aan hun of ze het vlees in stukjes willen snijden. Dus wanneer je de riblappen in een groot stuk koop, dan zal je die wel eerst in stukjes moeten snijden.

  Kijk eerst eventjes op de verpakking of je de spliterwten moet weken, dat verschilt per merk. Het is niet altijd noodzakelijk dat je de spliterwten moet weken, maar zelf doe ik het altijd wel. Zo hou ik meer controle over het gerecht en dat ze binnen een redelijke tijd stuk koken te koken. Het scheelt vaak 2 keer zoveel tijd voordat de spliterwten zacht worden. Dus het is zeker een aanrader om dit te doen. Dit doe ik meestal na mijn eerste kop koffie, dan was ik eerst de spliterwten onder de kraan en laat ze dan in een kom weken.

  Doe een klontje boter in de pan, laat deze warm worden op hoog vuur. Wanneer de schuimbelletjes zijn weggetrokken, is de boter op de juiste temperatuur en kun je het vlees toevoegen.

  Schroei de riblappen dicht/bruin en voeg vervolgens 2 liter water toe.

  Laat het water eerst koken en voeg de runde saucijzen toe, samen met 2 bouillonblokjes.

  Wanneer de runde saucijzen zijn gaar gekookt, haal je deze uit de pan met een schuimspaan. Vervolgens voeg je de spliterwten toe, dit doe ik zelf altijd samen met het water waar de spliterwten in heeft geweld. Soms als het nodig is, dan voeg ik er nog extra water aan toe. Samen met de overige 4 bouillonblokjes.

  Spliterwten bevatten veel eiwitten en bij het koken komen deze vrij, waardoor het bekende schuim ontstaat. Dit is vrij normaal, alleen adviseer ik je toch om deze schuim af te scheppen met een schuimspaan. Zelf ben ik hier heel alert op en doe dit dan ook meerdere keren tot dat het schuim niet meer vrijkomt. Het is eventjes extra werk, maar voor de smaak komt dit alleen maar ten goede.

  Maak ondertussen de groente schoon, schraap/schil de wortel en snij deze vervolgens in kleine stukjes. Snij vervolgens de runde saucijzen in plakjes en roer regelmatig in je soep.

  Wanneer spliterwten een beetje zacht begint te worden, voeg je de groente en de runde saucijzen toe aan de soep.

  Roer regelmatig door de soep, haal eventueel als er nog schuim van de spliterwten weg en laat dit rustig doorkoken tot de spliterwten zacht en gaar is. Dit herken je doordat de spliterwten stuk is gekookt en dat zie je eigenlijk doordat er geen stukjes spiterwten in de soep tegenkomt. Dit kan eventjes duren, want dit duurt bij mij gemiddeld 2 tot 3 uur.

  Dit is hoe ik mijn snert van rundvlees maak. Een gerecht wat een paar uurtjes tijd kost, maar dan heb je ook een heerlijke pan met soep. Dus ook al neemt dit gerecht enorm veel tijd in beslag, meestal heb je genoeg voor de volgende dag en dan is de soep nog lekkerder! Wij serveren er ook vaak brood of stokbrood bij deze soep. Waardoor wij dan ook nog 2 porties over houden om in te vriezen en in totaal 4 keer van deze soep kan eten, die wij binnen een periode van 2 maanden opeten.

  Until next time,

  Quirina

  Volg:
  Quirina
  Quirina

  Ik ben Quirina, 39 jaar, getrouwd met Marcel en wonen samen met onze hond Matsi in Emmen. Via mijn blog, YouTube kanaal en andere social media kanalen geef ik een kijkje in mijn leven. Is fotografie mijn grootste passie, mag ik graag wat van de wereld zien en ben ik positief ingesteld, maar heb net als iedereen de struggles in het leven. Ook kan je oude kranten artikelen lezen dat over mijn vader gaat. Kijk lekker rond en als je vragen heb? Stel ze gerust!

  Find me on: Web | Twitter | Instagram

  Share:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *