Maakt de smartphone je nu gelukkiger of toch niet??

Laatst heb ik een blogartikel gelezen, smartphone-detox: fase 2 op de website van lekker leven met minder. In dat artikel zat een YouTube video in verwerkt, die helaas niet meer beschikbaar is. Wel een beetje jammer, want in die video realiseerde mij wat de smartphone echt met je doet.

In deze video werd heel goed de realiteit weergegeven waarin wij leven, omdat we tegenwoordig zo bezig zijn met onze smartphone dat we niet meer zien wat er om ons heen gebeurd. We vinden het tegenwoordig belangrijker om op de smartphone eventjes te kijken of er een mailtje is binnengekomen, hoeveel likes de foto heeft gekregen die ik net gepost had, mis ik niks van de mensen die ik volg op Facebook of Instagram van hun leven en of we niks daarin missen, kijken we liever een YouTube filmpje van je favoriete YouTuber dan een goedendag zeggen tegen de persoon die toevallig ook bij de bushalte staat te wachten.

Waarom het filmpje mij raakte

Deze video raakte mij echt, omdat ik me realiseerde dat mensen door het gebruik van de smartphone in een sociaal isolement kunnen raken, weten we nog wel hoe je sociaal met elkaar omgaat in het werkelijke leven en zie jij nog wat om je heen gebeurd of hoor je de vogeltjes die in het voorjaar nog fluiten? Ik denk dat de meeste mensen wel ja zullen zeggen, maar nee bedoelen omdat de maatschappij steeds onpersoonlijker wordt en daarnaast wordt er steeds meer van je verwacht in deze maatschappij.

Zelf ondervind ik dit natuurlijk ook, want als ik in de wachtkamer van de huisarts aan het wachten ben zie ik de meeste mensen met de ogen naar hun smartphone te kijken en kan er nauwelijks een goedemorgen van af. Een ander voorbeeld is dat ik het zelf ook erg leuk vind om eventjes een praatje te maken met de persoon die toevallig ook bij de bushalte staat te wachten, alleen als iemand met de ogen naar hun mobiel zit te kijken zal dit mij weerhouden om iets te zeggen tegen deze persoon.

Mijn gebruik van de smartphone

Ik moet helaas ook eerlijk bekennen dat ik mij hier schuldig aan heb gemaakt, alleen begon ik mij sinds vorig jaar te irriteren aan de mensen die hun smartphone gebruikte tijdens mijn aanwezigheid. Hier ben ik eigenlijk achter gekomen, doordat mijn man tijdens ons avondeten de mail of whatsappjes begon te beantwoorden voor zijn werk. Dit vond ik natuurlijk niet leuk, omdat ik het erg gezellig vind om tijdens het eten te kletsen over van alles en nog wat. Een ander voorbeeld dat ik wil geven, is dat we 2 dagen voor onze bruiloft eventjes de laatste dingen moesten halen en ineens was hij weer aan het werk en dat ook nog is in zijn vakantie. Ik zeg niet dat het niet belangrijk was, want dat was het wel en natuurlijk had ik daar ook wel begrip voor. Alleen erg leuk vond ik het niet en baalde ik op dat moment als een stekker.

Doordat ik me daar aan begon te irriteren, wilde ik hier verandering in brengen. Alleen als je zelf net zo schuldig maakt als je medegebruiker van de smartphone, zal je toch eerst naar jezelf moeten kijken. Ik kan je vertellen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want op dat moment ga je pas realiseren, hoe het gebruik van je smartphone in je leven is geslopen.

Mijn acties tegen het overmatig gebruik van de smartphone

Als je verandering wil, dan zal je dat toch eerst bij jezelf moeten beginnen. Zo heb ik alle games van de smartphone gehaald, probeer ik minder de social media kanalen in de gaten te houden, en heb ik heb ik mijn mobiel tegenwoordig na 21:00 uur op slaapstand staan. Dit omdat ik meer rust wilde creëren en hoor ik na 21:oo uur de telefoon voor de mensen die mij dierbaar zijn, want mijn man, goede vrienden en familie die dicht bij mij staan moeten mij natuurlijk wel kunnen bereiken als ik op de vaste telefoon niet bereikbaar bent. Ik kan je echt aanraden om dit te doen, want dit geeft namelijk echt rust.

Naast deze dingen die ik heb ondernomen om het overmatig gebruik van de smartphone te voorkomen, denk ik tegenwoordig ook wel een beetje na of ik mijn mobiel wel of niet pak. Want we pakken tegenwoordig de mobiel niet alleen omdat we hem nodig zijn, maar ook uit gewoonten om snel eventjes op social media te kijken. Wordt ik er gelukkiger van als ik de Facebook of Instagram opent? Als je deze vraagstellingen aan jezelf stelt, dan zul je dit meestal met nee beantwoorden omdat het geen meerwaarde geeft aan je leven.

De smartphone is echt een verslaving die bijna bij iedereen binnensluipt

De meeste mensen hebben niet eens door hoeveel ze eigenlijk met hun smartphone bezig zijn, zullen net als mij zeggen dat ze af en toe hun telefoon checken en dan heb ik het niet over als ze een telefoontje of een berichtje dat ze binnen krijgen. Alleen als je eerlijk naar jezelf kijkt, hoe vaak pak jij de telefoon om eventjes op Facebook, Instagram of een selfie te maken voor je eigen social media kanalen.

Dat geeft deze video zeker goed weer, eventjes een selfie maken, eventjes een fotootje delen van je huisdier maken of je kind, kijk dit hebben wij meegemaakt en hoe geweldig mijn leventje wel niet is. Ik kan wel honderden voorbeelden geven wat je allemaal met je smartphone kan doen of waarom het misschien op dat moment wel belangrijk is voor je op dat moment, je kunt je natuurlijk ook eventjes afvragen is het echt wel zo belangrijk? Want gemiddeld zitten we toch 5 uur met je smartphone in je handen per week, dat is toch zo’n 260 uur per jaar en denk ik dat sommige personen nog wel langer per week met zijn of haar smartphone in de handen zitten. Dan heb ik het alleen over het gebruik van je smartphone en heb ik het telefoneren met je mobiel niet eens meegerekend.

Conclusie 

Ik denk dat je niet zonder je mobiel of je smartphone kunt en geeft het zeker toevoeging aan je leven, alleen zijn we wel even de realiteit kwijt geraakt door de smartphone. Want tegenwoordig kun je bijna alles met dit ding, rekeningen betalen, muziek luisteren, films kijken, je mail bijhouden inclusief die van je werk, je social media bijhouden, eten bestellen en noem het maar op. Dit is natuurlijk ook de bedoeling van de bedrijven, want hoe meer jij op je smartphone zit des te meer geef jij ongemerkt door aan bedrijven.

Naast het feit wat we allemaal kunnen met de smartphone, kunnen de mensen tegenwoordig niet meer zonder een smartphone. Want als onze smartphone kapot zou gaan, gaan we dit apparaatje zo snel mogelijk vervangen en raken sommige mensen zelfs in paniek als hun smartphone kapot is. Dus lijkt het erop dat we de smartphone als één van de eerste basisbehoefte die je nodig hebt in je leven, in mijn ogen kan dit toch niet de bedoeling wezen en zal ik dit ook niet laten gebeuren.

Quirina

Quirina

Hey hallo, ik ben Quirina, 38 jaar en woon samen met mijn man en onze hond Matsi in Emmen. Dit is een persoonlijke blog waar ik mijn passies deel voor fotografie, reizen, honden en lifestyle. Maar ook laat zien dat een leven zonder kinderen erg leuk kan zijn.

Find me on: Twitter | Facebook

Share:

15 Reacties

 1. 21 januari 2018 / 13:39

  Het is inderdaad waar. Een gsm of zelfs een smartphone is iets heel belangrijk in ons leven tegenwoordig maar het mag niet het belangrijkste worden. Ik rij elke dag met de trein naar mijn werk en vroeger was ik constant op mijn smartphone bezig tijdens deze treinreis. Het gaf me alleen maar meer stress. Tegenwoordig lees ik liever een boek. Zo kom ik tot rust!

  • Quirina
   Auteur
   21 januari 2018 / 22:13

   Zelf ga ik bijna nooit meer met de trein meer alleen als ik ga zie ik ze inderdaad alleen met hun mobieltje zitten

 2. 21 januari 2018 / 14:53

  Dat filmpje is echt heftig vind ik, maar jammer genoeg is de huidige maatschappij zo. Liever alles als eerste kunnen filmen/ fotograferen ipv de medemens te helpen.
  Wanneer ik bij mensen ben leg ik mijn gsm aan de kant. En in de fitness geef ik groepslessen, daar kunnen mijn studenten gelukkig niet gsm’en tijdens de les. Stel je voor zeg!

 3. 21 januari 2018 / 16:17

  Vind ik ook. Ik irriteer me als anderen veel op hun telefoon zitten, maar betrap me zelf er ook te vaak op. Ik leg ’em nu heel vaak bewust ver weg.

 4. 21 januari 2018 / 16:25

  Het vervelende (maar ook handige is) dat je je smartphone voor zoveel dingen kunt gebruiken. Het is zo’n alles in een apparaat geworden.

  • Quirina
   Auteur
   21 januari 2018 / 22:14

   De mobiel is inderdaad bijna je tweede leven geworden

 5. 21 januari 2018 / 19:42

  Helemaal waar, ik vind mijn telefoon heel belangrijk en zeg tegen mezelf dat ik wel zonder kan. Dit is echt een leugen en ik zou willen dat ik het wel zou kunnen. Mijn doel voor 2018 is om dan ook een beetje te minderen.

 6. Anja
  21 januari 2018 / 19:52

  Ik zie het inderdaad bij mijn kinderen (16 en 18) ook: de telefoon lijkt wel vergroeid met ze te zijn. Niet echt sociaal… Ik probeer ze erop te attenderen dat het niet goed is, maar dat is niet zo makkelijk helaas.

 7. 21 januari 2018 / 20:09

  Een smartphone is echt heel handig, maar ik probeer het gebruik wel te beperken. Sommige zitten echt aan hun telefoon vastgeplakt en ik wil dat niet. Tijdens het eten en in gezelschap gebruik ik hem sowieso niet, als ik alleen ben ergens wel te veel eigenlijk. een van de redenen dat ik nog een prepaid toestel heb is ook wel zodat ik het telefoon gebruik beperk, ik heb nu namelijk niet overal internet

  • Quirina
   Auteur
   22 januari 2018 / 08:14

   Heb nog nooit deze voordeel van een prepaid gezien, alleen dat je niet vast zit aan een abonnement of ineens een te hoge rekening

 8. 22 januari 2018 / 07:26

  Ik zou zeker niet meer zonder mijn telefoon kunnen. Al was het alleen al omdat ik anders altijd de weg kwijt zou zijn 😉

  • Quirina
   Auteur
   22 januari 2018 / 08:15

   hahaha, ja dat is wel een uitkomst met de smartphone.

 9. 22 januari 2018 / 08:54

  Ik heb het idee dat het bij wel goed zit wat betreft smartphone gebruik gelukkig.

 10. 22 januari 2018 / 13:25

  Leuk dat je naar mij linkt! En mooi artikel heb je ervan gemaakt! Ik ben me er nu echt meer bewust van, dat ik hem gebruik waar het echt wat toevoegt (gemak, contact, mail etc.), maar dat ik hem niet teveel ‘gewoon’ pak omdat ik me verveel of omdat ik niet weet wat ik tegen mijn buurvrouw moet zeggen. Dat is best lastig, maar het wordt wel steeds makkelijker naarmate ik meer mijn best doe.

  • Quirina
   Auteur
   22 januari 2018 / 13:45

   Dank je, ik heb tegenwoordig mijn mobiel niet meer in handbereik en dat is echt een aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *