• Kamp Westerbork in Hooghalen

  Al meerdere keren heb ik het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen bezocht en zal dit waarschijnlijk ook in de toekomst nog gaan bezoeken. Daarom zal ik je in deze blogpost meenemen, hoe ik dit museum ervaar en vertel ik je waarom ik naar deze plek naar toe mag gaan.

  Het is een uitje dat geschikt is voor jong en oud, alleen moeten de kinderen dan wel geïnteresseerd zijn in de tweede wereld oorlog. Daarnaast mag je de hond ook meenemen, mist hij is aangelijnd en iets wat in mijn ogen voor zich spreekt. Toch zou ik altijd nog eventjes voor de zekerheid dit bij het museum navragen, omdat dit in 2018 zo was en inmiddels misschien wel veranderd is.

  Voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zelf moet je entree betalen, dat in mijn ogen zeker betaalbaar is. Hierin is het busticket voor de pendelbus, die je naar het kamp terrein brengt en/of haalt.

  In het museum zelf kan je zeker eventjes vermaken, die ik inmiddels 2 keer bezocht heb. Beide keren was ik stil van de verhalen, die ik daar aan de muren gelezen heb en alleen al daarvoor is het bezoek om dit museum de moeite waard.

  Kamp Westerbork

  In het museum van het herinneringscentrum Kamp Westerbork, zit ook een restaurant. Wanneer je deze bezoekt zonder dat je het museum zelf bezoekt, dan hoef je geen entree betalen. Zelf heb ik ook bij mijn laatste bezoek in het restaurant iets genuttigd en kan ik dit zeker aanbevelen.

  De broodjes zijn heerlijk en de gastvrijheid is ook zeker goed. Iets wat ik zeker niet verwacht had, omdat ik echt geen makkelijker eter ben. Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat het restaurant niet sfeervol is en mij het gevoel gaf dat ik in de bibliotheek koffie aan het drinken was.

  Om op het kampterrein van Westerbork te komen, kun je hier op 2 verschillende manieren er komen. Dit met de pendelbus die vanuit het museum wordt geregeld, wat erg handig is als je slecht ter been ben of je kunt ervoor kiezen om een wandeling van 3 kilometer te maken. Natuurlijk kun je dit ook met de fiets doen, alleen moet je die op dat moment wel bij je hebben of met de fiets gekomen zijn.

  Zelf heb ik deze route ook een keer gewandeld en ik kan je vertellen, dat dit zeker de moeite waard is. Zeker wanneer je net als mij van natuur of fotografie houdt, want onderweg valt er genoeg te fotograferen. Op deze route kom je ook de radiotelescopen van Westerbork tegen, waar ik al een paar mooie foto’s van andere gezien. Zelf heb ik er niet zo heel eg veel mee, maar het kan zeker leuk zijn om hiervan een paar prachtige foto’s van te maken.

  Wanneer je ervoor kiest om alleen het kampterrein zelf te bezoeken, dan hoef je geen entree te betalen. Wel zal je dan dit vanaf het herinneringscentrum moet gaan lopen of met de fiets hier heen gaan, omdat het niet is toegestaan om hier met de auto te komen. Wat ik zeker kan begrijpen en ook ergens wel logisch vind.

  Het kampterrein kan je ook in de avonden bezoeken, wat zeker voor de hobbyfotografen een uitkomst kan bieden. Want op deze manier krijg je wel andere foto’s, dan als er overdag heen gaat. Zeker wanneer het gouden uurtje is aangebroken, kan je hier echt hele mooie foto’s maken.

  Wat ik wel erg jammer vind, is dat er heel weinig in takt op het kampterrein is gebleven. Ondanks dit kleine detail, vind ik het zeker de moeite waard om hier minimaal één keer geweest te zijn. Want iedere keer als ik hier komt, dan wordt ik nog altijd even stil van. Zeker als je beseft wat er in die tijd gespeeld heb en nooit vergeten mag worden.

  Wachttoren van Kamp Westerbork

  Wanneer je hond meegaat tijdens het bezoeken van dit bezienswaardigheid, is het misschien wel handig om dit te weten. Neem ten alle tijden poep zakjes mee en ruim de drolletjes van je hond op. Dit is wel zo prettig voor de andere bezoekers en in mijn ogen niet meer dan normaal dat je deze zakjes bij je hebt en ook water voor je hond, is tijdens deze wandeling geen overbodige luxe.

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Share:

  10 Comments

  1. 11 februari 2018 / 17:34

   Ziet er enorm indrukwekkend uit! Misschien bezoek ik het ook wel eens. Ben als eens in het fort van breendonk en in Auschwitz. Ik was er een door gedegouteerd maar vond het ook interessant om te zien!

  2. 15 februari 2018 / 11:17

   Lijkt me net wel toegankelijk als je niet echt van woII houdt… denk ik, als ik het zo lees en bekijk… en kinderen lijken mij vaak net meer flexibel in die dingen dan volwassenen! 😉

   • Quirina
    Auteur
    15 februari 2018 / 11:42

    Je kunt ook zeker daar genieten van de mooie natuur, het is namelijk een hele mooie omgeving.

  3. 15 februari 2018 / 15:01

   Het lijkt mij toch wel een heftige plek om naartoe te gaan. Al is het goed om je bewust te blijven van wat is geweest.

  4. 15 februari 2018 / 15:12

   Een gedenkplek bezoeken als deze is gewoon super. Zelf ben ik dan nooit naar Westerbork geweest, maar hij staat nog wel op mijn wenslijst. Zelf ben ik naar Bergen Belsen geweest. Daar is namelijk de opa van mijn man omgekomen. Het was heel bijzonder. Daar is eigenlijk niet veel meer over van het kamp zelf, maar wel een mooi museum en het is een mega mooi park. Wat een gigantisch contrast in vergelijking met de ellende die er heeft plaats gevonden.

   • Quirina
    Auteur
    15 februari 2018 / 15:23

    Dat lijkt me ook een geweldige plek om heen te gaan

  5. 5 april 2018 / 14:45

   Moet een indrukwekkende plek zijn om eens naartoe te gaan.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *