• Recepten
 • Kamp Westerbork in Hooghalen

  Al meerdere keren ben ik bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen geweest en waarschijnlijk zal het ook niet de laatste keer zijn. Een uitje dat geschikt is voor jong en oud, alleen moet in mijn ogen de kinderen wel geïnteresseerd zijn in de tweede wereld oorlog. Wat zeker een voordeel is, wanneer je een hondenbezitter bent, omdat je trouwe viervoeter mee mag mits hij is aangelijnd natuurlijk. In dit blogartikel zal ik je alles vertellen over mijn belevenis die ik heb gehad tijdens mijn bezoeken aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  klompen van Kamp Westerbork

  Voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zelf moet je entree betalen, het is betaalbaar en het is inclusief een busticket voor de pendelbus die je naar het kamp terrein brengt en/of haalt. Binnen kun je zeker eventjes vermaken, wanneer je echt alles bestudeerd ben je zeker wel 2 uurtjes zoet. Zelf ben ik 2 keer binnen geweest en werd ik bij mijn tweede bezoek er net zo stil van als van de eerste. Het is niet groot, maar zeker de moeite waard.

  Bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zit ook een restaurant, wanneer je hier alleen hier iets wil nuttigen zonder dat je het Herinneringscentrum bekijkt hoef je geloof ik geen entree betalen. De prijzen zijn erg betaalbaar, hebben ze een goede service en de broodjes zijn echt heerlijk. Iets wat ik persoonlijk niet had verwacht, ik ben namelijk geen makkelijker eter en ben ik nogal kritisch persoon als het om eten draait. Het restaurant vind ik persoonlijk niet sfeervol, eerder het gevoel dat ik in een bibliotheek koffie aan het drinken was en dit pas eigenlijk ook wel weer qua sfeer als je in een restaurant van een herinneringscentrum zit.

  Wandeling naar het kamp terrein

  Boswandeling naar het kamp terrein

  In plaats van dat je met de pendelbus richting het kamp terrein kun je er ook voor kiezen om dit lopend te doen. Het is wel een wandeling van 3 kilometer en zeker de moeite waard. Zeker wanneer je van natuur of een boswandeling houdt is dit zeker een aanrader om te doen, kun je onderweg mooie foto’s maken en als je met hond bent heeft de hond ook een heerlijk dagje weg. Naast dat je kan genieten van de natuur tijdens de wandeling kom je ook radiotelescopen van Westerbork tegen. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee, maar het is een keertje wat anders dat je ziet.

  Synthese Radio Telescoop Westerbork

  Het kamp terrein

  Als je ervoor kiest om alleen het kamp terrein te bezoeken, hoeft je geen entree te betalen. Alleen zal je dan wel vanaf het herinneringscentrum moeten lopen of met de fiets gaan, want je kunt dan geen gebruik maken van de pendelbus. Ook kan je in de avond er komen, zou het dan wel in de zomer doen omdat ik niet weet of de weg goed verlicht is of niet. Voor de fotografie liefhebbers is dit echt een uitkomst natuurlijk, op deze manier krijg je namelijk andere foto’s dan als je overdag heen gaat en een bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van toeristen. Dit vind ik persoonlijk als hobbyfotograaf wel prettig, je hoeft dan niet altijd te wachten op de toeristen. Ook al hebben de meeste mensen hier wel begrip voor, zelf vind ik het niet altijd even prettig dat een ander persoon op mij moet wachten.

  Ik vind het wel jammer dat er nog weinig in takt is gebleven op het kamp terrein, toch is het zeker de moeite waard. Je wordt gewoon stil ervan als je beseft wat er in die tijd zich heeft afgespeeld, zeker als je langs de trein loopt en de stem hoort die zijn afgevoerd met de persoon zijn of haar leeftijd. Het is ook een plek die zeker altijd bewaard moet blijven, wat er toen gebeurd is mogen we nooit vergeten.

  Tips voor de hond

  Als je de hond meeneemt naar dit uitje, neem dan zeker water mee zodat je hond tijdens de wandeling kan drinken naar het kamp terrein. Ook is het wel zo netjes dat je poep zakjes meeneemt en de drolletjes netjes opruimt zodat een andere bezoeker niet in de poep trapt. Wanneer het warm is dan is dit uitje niet echt geschikt om dit met de hond te doen.

  Liefs,

  Quirina

   

  Quirina

  Mijn blog is een persoonlijke blog waar ik mijn passie deel voor fotografie, reizen en eten. Naast deze passie deel ik ook een deel ik ook een klein gedeelte van mijn leven en soms over lifestyle of over het bloggen zelf.

  Find me on: Web | Twitter | Facebook

  Share:

  10 Reacties

  1. 11 februari 2018 / 17:34

   Ziet er enorm indrukwekkend uit! Misschien bezoek ik het ook wel eens. Ben als eens in het fort van breendonk en in Auschwitz. Ik was er een door gedegouteerd maar vond het ook interessant om te zien!

  2. 15 februari 2018 / 11:17

   Lijkt me net wel toegankelijk als je niet echt van woII houdt… denk ik, als ik het zo lees en bekijk… en kinderen lijken mij vaak net meer flexibel in die dingen dan volwassenen! 😉

   • Quirina
    Auteur
    15 februari 2018 / 11:42

    Je kunt ook zeker daar genieten van de mooie natuur, het is namelijk een hele mooie omgeving.

  3. 15 februari 2018 / 15:01

   Het lijkt mij toch wel een heftige plek om naartoe te gaan. Al is het goed om je bewust te blijven van wat is geweest.

  4. 15 februari 2018 / 15:12

   Een gedenkplek bezoeken als deze is gewoon super. Zelf ben ik dan nooit naar Westerbork geweest, maar hij staat nog wel op mijn wenslijst. Zelf ben ik naar Bergen Belsen geweest. Daar is namelijk de opa van mijn man omgekomen. Het was heel bijzonder. Daar is eigenlijk niet veel meer over van het kamp zelf, maar wel een mooi museum en het is een mega mooi park. Wat een gigantisch contrast in vergelijking met de ellende die er heeft plaats gevonden.

   • Quirina
    Auteur
    15 februari 2018 / 15:23

    Dat lijkt me ook een geweldige plek om heen te gaan

  5. 5 april 2018 / 14:45

   Moet een indrukwekkende plek zijn om eens naartoe te gaan.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *