• Honden en warm weer

  Voor ons is de zomer echt ideaal, we gaan veel meer naar buiten en gaan er graag op uit. Dat heb ik ook, want geloof mij ik ben de grootste koukleum die er maar is. Dus ook al is het voor mij mooi weer, ik weet dat het voor onze hond het zomerweer geen hondenweer is. Hier hou ik zeker rekening mee en in deze blogpost geef ik je enkele tips om je hond een fijne zomer te geven.

  honden en warm weer

  Nu zal je wel denken, de lente is nog maar net begonnen. Dat klopt, maar ook in de lente hebben we soms met warme dagen te maken. Zeker als je hond een wat oudere leeftijd heeft, net als onze Matsi. Nemen wij nu al onze maatregelen.

  Wanneer het 20 graden of warmer is, dan kan je hond het al erg warm hebben. Dit doordat honden niet transpireert zoals wij dit zelf doen, een hond kan namelijk alleen zijn warmte kwijt door transpiratie via de tong (hijgen) en voetzolen. Afhankelijk van ras, leeftijd, conditie en de mate van inspanning kan het snel teveel worden voor je hond!

  Hierdoor kunnen in verschillende situaties de lichaamstemperatuur van een hond te snel stijgen en kan tegelijkertijd de warmte onvoldoende worden afgevoerd. Waardoor de hond oververhit raakt en je hond schade kan krijgen met zijn gezondheid, dat zelfs kan lijden tot een dodelijk gevolg. Niet dat ik je bang wil maken, alleen wel bewust laten worden wat er kan gebeuren met je hond tijdens het warme weer. Om te voorkomen dat je hond oververhit raakt, geeft ik je enkele tips die ik toepas bij mijn honden wanneer het warm weer is.

  Binnen houden

  Je doet honden niet altijd een plezier om ze overal mee naar toe te nemen, zeker niet als het erg warm is en de temperatuur meer dan 25 graden dreigt te worden. Honden vinden de meeste verkoeling binnen in huis en vaak is dat ook de plek waar ze dan het liefste zijn en de rust opzoeken.

  Is het erg warm in huis? Sluit gordijnen als er veel zon binnenkomt en laat ze verkoelende plekjes opzoeken zoals op tegels in de badkamer, toilet of in de gang. Je kunt natuurlijk ook een airconditioner of een ventilator plaatsen.

  Wandelen met je hond

  Hier kan ik eigenlijk kort en krachtig over wezen. Pas je tijden met warm weer aan, met het uitlaten van je hond. Loop in de ochtend en/of avond een grote wandeling, zodat de hond zijn beweging krijgt. Tussen 10:00 uur en 19:00 uur, lopen wij wel 2 kleine rondes van maximaal 10 minuten met onze hond.

  Vaak gaan wij in de avond naar het bos toe, hier heb je vaak schaduw door de bomen en is het daardoor wat koeler. Dit doordat het asfalt van de weg, vaak nog erg warm zal aanvoelen. Ik moet er wel bij zeggen, wij hoeven maar 5 minuten te rijden en dan zijn wij al bij het bos. Je hebt wel speciale schoentjes voor je hond, om de voetzolen van je hond te beschermen. Alleen is mijn ervaring, dat deze schoentjes binnen een mum van tijd weer van de pootjes verdwenen zijn.

  Samen met je hond in de tuin

  Wat is er nu niet lekkerder om gezellig met je hond een boekje te lezen in de tuin. Zeker als het een zomerse dag is, is dat erg relaxt om te doen. Alleen als het boven de 25 graden is, kan je beter zorgen dat de hond niet in de zon ligt en verkoeling gaat opzoeken. Vaak hebben ze bij de Action of speelgoedwinkel zandschelpen te koop, waar je water kan indoen. Je hond kan dan lekker door zijn pootjes verkoeling kan zoeken.

  Niet alle honden vinden dit geweldig om in de tuin een beetje pootje te baaien en daar is onze Matsi er ook één van. Er zijn ook speciale koelmatten bij de dierenwinkels te koop, die je voor je hond kunt gebruiken tijdens warm weer. Maar een oude laken, die je nat maakt met koud kraanwater werkt net zo goed. Hier kan je hond ook lekker op liggen, het enige verschil is dat je een beetje meer was hebt.

  Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is het heetst op de dag. Natuurlijk mag onze Matsi dan wel in de tuin liggen, alleen niet langer dan 15 minuten. Als hij dan nog niet binnen ligt, dan haal ik hem ook naar binnen door voor hem iets lekkers te pakken. Dit omdat hij niks verkeerd doet, alleen is het gewoon wel beter voor hem. De hond is daar niet bewust van, alleen wij als mensen kunnen wel onze gezonde verstand gebruiken.

  Als het warm weer is, dan zijn wij van de barbecue. Wanneer je een hond hebt, let dan tijdens het barbecueën wel goed op de veiligheid van je hond. Niet alleen de hete kolen zijn een gevaar, ook de voeding erop. Pikken van de BBQ leidt tot verbranden, of het eten van vlees dat niet gaar of te vet is (wat kan leiden tot pancreatitis). Botten in vlees kan leiden tot interne wondjes, verstopping en zelfs bloedingen.

  Je hond in de auto

  Er gaan genoeg waarschuwingen rond op social media, dat je hond niet in de auto moet laten tijdens warm weer. Toch gebeurt het helaas ieder jaar weer, dat honden in de auto achter gelaten worden wanneer het warm weer is. Want ondanks je een raam op een kiertje is of half open is, de temperatuur in je auto kan in 10 minuten oplopen tot  50 á 60 graden! Eigenlijk is het gewoon nooit verstandig om je hond alleen in de auto achter te laten, wil je dit wel doen dan is het bij temperaturen onder de 15 graden is het enigszins verantwoord.

  Ook als je zelf onderweg met je hond, is het niet altijd even verstandig om dat te doen. In de meeste moderne auto’s, zitten gelukkig tegenwoordig airco’s. Alleen is het niet verstandig om je airco op 17 graden te zetten, als het buiten 30 graden is. Honden zitten of liggen doorgaans in de kofferbak, helaas koelt de airco niet in de kofferbak!! Ook niet bij een stationwagens, daarbij hebben de meeste achterbakken schuine ramen en daardoor wordt het daar extra heet. Hou er rekening mee als jij voorin in de schaduw zit, zit jouw hond ondertussen vol in de zon!

  Als je geen airco in de auto heb, dan is het al helemaal niet verstandig om met je hond in de auto te gaan reizen. Ook al kunnen de ramen open en komt daardoor wel wat wind naar binnen. Het is meestal warme wind, waar je zelf vaak ook niks aan hebt. De auto blijft doorgaans heet en voor je hond is het dan echt te warm!!!

  Alleen soms ontkom je er ook niet aan, om met je hond te rijden tijdens warm weer. Wat je dan kan doen, wanneer dit zou gebeuren is van te voren een paar flessen water in de vriezer leggen. Haal deze flessen uit de vriezer en leg ze in handdoeken gerold onder de handdoek en/of kleed die je net onder de koude kraanwater heb natgemaakt. Er zijn ook speciale koelmatjes bij de dierenwinkels te koop, die je voor je hond kunt gebruiken tijdens warm weer. Zelf ben ik er geen fan van koelvestjes of koelbandjes die je om de hals kunt doen, doordat deze worden toch snel warm, vooral door lichaamswarmte van de hond, zullen de honden dan alleen maar benauwend aanvoelen.

  hondenzwemplasellertshaar

  Zwemmen met je hond

  Als je hond van zwemmen houdt, laat je hond dan dit ook doen. Alleen zijn er genoeg honden, die niet willen zwemmen en alleen maar een beetje pootje baden. Wanneer je net als ons van zwemmen houdt, is dit natuurlijk helemaal ideaal. Zo kun je samen lekker afkoelen, tijdens de warme dagen in de zomer. Toch zijn er wel aantal dingen waar je aan moet denken, als je samen met de hond afkoeling bij het water zoekt.

  Ga niet lopen ravotten met je hond, als het echt heel warm is. Zorg dat er genoeg schaduw is, want vaak is een parasol alleen niet genoeg voor je hond. Hoe leuk een dagje zee en stand voor ons kan wezen, hier zijn vaak geen schaduwplekken en kies daarom een zwemplas waar je ook kunt zwemmen. Helaas zijn honden niet bij iedere zwemplas welkom, zoek daarom eventjes uit op internet of honden ook welkom zijn.

  Naast dat het handig is om te checken of je hond wel welkom is, is het nog belangrijker om te kijken of er geen botulisme en/of blauwalg in het water is geconsenteerd. Dit kun je op de website zwemwater.nl controleren, waar ik zelf ook altijd even kijkt voordat ik met onze hond naar een zwemplas ga. Ook op de lokale nieuws sites, geven ze vaak waarschuwingen wanneer dit bij hun zwemplas blauwalg wordt gecontacteerd.

  Net als asfalt, kan zand ook erg heet worden. Hierdoor kunnen de voetzolen van je hond ook verbanden en bij sommige honden zelfs de huid van de hond. Neem daarom ook een handdoek voor je hond, waar hij op kan liggen. Nog beter is om een plek te zoeken, waar ook gras is en daar je hond te laten liggen op zijn eigen handdoekje.

  Voldoende vers water

  Bied je hond meerder keren per dag vers water aan! Er moet altijd een bak vers water staan op een koele en schaduwrijke plek, want warm water is niet erg verfrissend en vooral ook een bron van bacteriën! Neem ook altijd als je op pad gaat voldoende water mee en een bakje.

  Overige activiteiten met je hond

  Ga bij temperaturen boven 15 graden ook niet fietsen met de hond. Oververhitting kan al bij deze temperatuur plaatsvinden. De straten/het asfalt is warm of zelfs heet, waardoor hij zijn warmte niet kwijt kan via de voetzolen. Naast de oververhitting, kunnen de voetzolen lelijke verbrandingen oplopen.

  Honden vinden het altijd erg leuk om met jouw te spelen of met andere honden. Je hond zal er zeker zin in hebben, alleen als het erg warm is kun je een beter een dagje overslaan of in de avonduren een denkspelletjes met je hond doen. Dit kan net zo leuk wezen en op die manier kan je hond ook zijn energie kwijt. Ga ook niet binnen ravotten, het is te warm om dit te doen, tenzij je natuurlijk airco in huis hebt.

  Is je hond toch oververhit, wat dan?

  Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Gooi GEEN water over hem heen. Dek hem op de buikzijde (niet aan de bovenzijde) toe met natte koele lappen, die je iedere vijf minuten ververst. PAS OP! dat het water niet te koud is; dat kan leiden tot een hartstilstand. Geef de hond kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts!

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Share:

  Al mijn blogpost zijn op mijn leven, mening of belevenis gebasseerd. 

  Bovenstaande links kunnen referral links zijn, als je via deze links iets bestelt krijg ik een kleine commissie.. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *