• Het Veenpark in Barger-Compascuum

  Al een paar keer ben ik in het Veenpark in Barger-Compascuum ligt geweest. Ook niet zo heel vreemd, want ik heb dit openlucht museum niet alleen bezocht. Marcel en ik hebben hier ook elkaar het ja-woord aan elkaar gegeven. Voor ons een bijzondere locatie en hoe ik het hier tot nu toe beleefd heb, dat kan je lezen in deze blogpost.

  Fotocredit: Hennie Huizinga Fotografie

  Het veenpark is een openlucht museum, waar de geschiedenis van de veenarbeiders en hoe het leven was, in het grote veengebieden van Drenthe. Die je iedere dag in de periode van april tot oktober kan bezoeken en je hond ook welkom is!

  Groot is het niet, maar je kan hier prima een dagje vermaken, als je alles goed bekijkt. Of net als mij, een dagje aan het fotograferen bent. Zo kan je met een boot een rondvaart doen en met het treintje over het park rijden, wat echt super leuk om te doen is.

  In het oude aardappelmeelfabriek zie je de oude machines van vroeger staan. Die niet alleen leuk is om te zien, maar ook om te fotograferen. Als je hier met de hond ben, dan zou ik wel bij het turf goed op je hond letten. Want die ligt gewoon zonder afbakening op de grond, wat mij ook niet heel erg gezond voor je hond lijkt.

  In het voorste gedeelte zie je veenarbeidershuisjes, die eigenlijk van de buitenkant vrij modern eruit zien. Alleen als je in de huisjes binnenkomt, dan zie je hoe ze toen werkte en woonde. Zoals ze in de jaren 50/60 leefde in de 19de eeuw maar ook nog van iets eerdere periode en dat brengt bij sommige ook herinneringen van vroeger op. Wat ik ook eigenlijk wel een beetje heb, want sommige dingen had mijn vader ook nog bij hem thuis staan.

  Bij het centrum van het Veenpark vind je niet alleen de kerk, waar mensen kunnen trouwen. Maar ook de bakker, een cafétje en een schooltje waar je nog kan touwtje springen ook. Mocht je nog zelfs de behoefte hebben om te gaan biechten, dan kan je dat hier ook doen. Helaas is priester niet aanwezig, maar het voordeel is dan wel dat niemand je kan horen.

  Dit is wel mijn favorietste huisje van het Veenpark, die bij het pannenkoek restaurant staat. Want Alfred J. Kwak was toch wel één van mijn favoriete tekenfilms, die ik vroeger keek. Wilde ik vroeger als kind, graag in zijn huisje staan. Sta je nu ook echt in het huis van hem, een kinderwens die toch een klein beetje werkelijkheid is geworden.

  Nu zijn wij bij het mooiste gedeelte van dit park aangekomen, want je gaat gewoon letterlijk anderhalve eeuw terug in de tijd. Hoe die mensen hier gewoond, geleefd en gewerkt hebben, wat ik echt graag mag zien. Want het zijn wel onze voorouders, die in de 18e eeuw geleefd hebben, dat je in een zeer kleine bosrijke omgeving kan zien.

  Zoals je weet, mag ik graag fotograferen en heb tijdens mijn laatste bezoek ook een vlog van deze dag gemaakt. Waar je mij aan het fotograferen zie en een zeer kleine impressie van dit museum kan zien. Hoe ik het een beetje beleefd heb, kan je in deze onderstaande vlog zien.

  In de zomermaanden juli/augustus hebben ze Compascumer Dagen en dan leeft het hele Veenpark terug in de tijd. Wat echt een aanrader is, om tijdens die dagen dit park te bezoeken. Mocht je meer informatie van het Veenpark willen, dan kan dit vinden op hun website vinden.

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Share:

  De trouwfoto's van ons, die ik in dit artikel gebruikt heb zijn gemaakt door Huizinga Fotografie. De overige foto's zijn wel door mij gemaakt, maar dit zijn wel van alle bezoeken bij elkaar. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *