Geloof

Door de ervaring die ik heb gehad met de katholieke kerk in Emmen, ben ik anders tegen het het geloof aan gaan kijken en zeker tegen de katholieke kerk. Dit omdat mijn man niet gelovig is, die heeft absoluut niks tegen de mensen die gelovig zijn, maar wel tegen de kerk en met name tegen de katholieke kerk. Iets wat ik eerst niet helemaal begreep, waarom hij zo dacht. Alleen is dat na mijn laatste ervaring met de katholieke kerk verandering in gekomen, maar ook door de nieuwsberichten die over de kerk gaan, heeft mij beïnvloed hoe ik nu tegenwoordig tegen de kerk aan kijk maar niet tegen het geloof.

“Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.”Iets wat in de bijbel staat geschreven en ik heb geleerd. Alleen is dit bij de katholieke kerk wel eventjes anders dan wat ik geleerd heb. Ik dacht namelijk altijd dat je de medemens lief moet hebben ongeacht waar de persoon vandaan komt en/of wat voor geloof die persoon heeft.  Alleen het zinnetje met”Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.” is voor de katholieke kerk bedoelt voor de mensen die lid zijn van de katholieke kerk en die daarvoor willen betalen aan de kerk. Het maakt in hun ogen schijnbaar niet uit of je gelovig bent, want voor hun is het belangrijkste dat je lidmaatschap moet betalen voor de kerk en anders niet.

Klinkt misschien een beetje hard hoe ik het nu formuleer, alleen is deze mening over de katholieke kerk is ontstaan doordat ik zelf gelovig ben en katholiek gedoopt ben. Hierdoor wou ik zelf graag voor de katholieke kerk trouwen, ondanks dat mijn man niet gelovig en tegen de kerk is. Mijn man wilde voor mij wel voor de katholieke kerk trouwen, omdat hij weet wat het voor mij betekend. Aangezien hij het voor mij wilde doen, vond ik dit van mijn kant wel eventjes op zijn plaats om eerst een gesprek te hebben met de katholieke kerk. Om zo een goede keuze te maken met het wel of niet te trouwen voor de katholieke kerk. Dit omdat ik het belangrijk vond dat Marcel 100% achter een kerkelijk huwelijk stond.. Het is namelijk niet alleen mijn grote dag, maar die van ons samen!

Yes, I do

Hun denken daar duidelijk anders over naar mijn gevoel, omdat hun hadden gezegd dat we eerst lid moesten worden van deze kerk en dan was pas een gesprek zeker mogelijk. Mijn mond viel echt letterlijk open van verbazing, omdat ik goede ervaringen heb met de katholieke kerk (basiliek) in Hulst. Schijnbaar is dit dus per plaats verschillend, want in Emmen moet je dus eerst eventjes lid worden en dan praten we wel weer verder.

Natuurlijk leg ik me daar niet zo snel bij neer, heb ik de situatie uitgelegd en gevraagd of het toch eerst mogelijk was om een gesprek te krijgen. Want ik ga mijn man niet opleggen om ergens lid van te worden als hij ergens niet achter staat en als het van mijn kant beviel vond ik een lidmaatschap bij de katholieke kerk geen enkel probleem. Voor mij was het belangrijker dat mijn man er goed gevoel over had bij het trouwen voor de katholieke kerk en hoopte ik dat hun dit aan mijn man gunde.

Helaas gunde deze mensen van de katholieke kerk mijn man dat niet, wilde ze voordat wij een gesprek gingen krijgen eerst dat wij lid gingen worden van deze kerk en kwamen we met elkaar hierover niet via de telefoon over uit. Ook de e-mail die ik daarna nog aan hun verzonden had, mocht het niet baten omdat ik een mailtje terug kreeg beantwoord waarin stond; dat ik geen id van de katholieke kerk meer ben en dat mijn eventuele kinderen daar ook niet meer gedoopt mochten worden. Op dat moment was ik echt boos en teleurgesteld tegelijk, boos op die meneer die dat maar even kon zeggen en teleurgesteld in de katholieke kerk omdat hij in mijn ogen praat niet voor zichzelf praat, maar namens de katholieke kerk. Dit was voor mij de druppel, een druppel dat ik echt anders tegen de katholieke kerk en geloof bent gaan kijken.

Natuurlijk is iedere kerk niet hetzelfde, ook iedere katholieke kerk is anders en heeft daar hun eigen regels schijnbaar in. Ik geloof nog steeds, alleen op een andere manier. Niet meer in de kerk of gemeenschap, maar voor mezelf die bij mij past. Het zinnetje “Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.” geld voor mij zeker, alleen met een andere betekenis. Ik heb mijn naaste lief die het verdienen en hiermee bedoel ik niet alleen mij mensen in mijn omgeving mee, maar alle mensen die het goede in zich heeft ongeacht wat voor geloof ze hebben en/of ik ze deze mensen ken of niet.

Quirina

Bron foto: Foto Yes, I do is gemaakt door Huizinga Fotografie

Share:

10 Reacties

 1. 16 februari 2018 / 10:59

  Niet zo slim van die kerk om mensen op deze manier af te schrikken zeg! Zeker omdat de kerken toch al leeglopen. Dan heb je een jong stel met interesse en dan doe je zo…. Dom!

 2. 16 februari 2018 / 12:06

  Hoi Quirina, wat vervelend dat je zo’n nare ervaring hebt gehad! Ik ben zelf katholiek dus ik heb daar wel wat op te zeggen, misschien heb je er wat aan.

  1. katholiek zijn is niet zoiets als een lidmaatschap waarvoor je moet betalen en waar je uit gegooid kunt worden. Als je gedoopt bent ben je katholiek, daar komen later communie en vormsel bij. Niemand kan je uit het ‘lidmaatschap’ gooien.

  2. het kost geen geld. Wel is er de vrijwillige bijdrage (Actie Kerkbalans) en soms wordt er een bedrag gevraagd voor huwelijken en begrafenissen. De staat betaalt in Nederland de kerken niet, dus de gebouwen en de medewerkers worden betaald uit het geld dat de kerk zelf inzamelt. Maar stel dat je geen geld hebt, dan nog mag je ‘meedoen’.

  3. In principe trouwen twee katholieken met elkaar. Sinds een jaar of honderd kan een katholiek ook met een protestant trouwen en soms ook met een niet gelovige. Inderdaad is daar een gesprek voor nodig. Je moet bedenken dat een kerkelijk huwelijk gebaseerd is op geloof. Je doet elkaar beloftes op basis van je geloof, bijvoorbeeld dat je je kinderen katholiek opvoedt. Als je dat niet wilt lijkt het me niet logisch voor de kerk te trouwen.

  Als jij een kerk hebt waar je je prettig voelt, kun je daar dan niet met iemand praten? Het kan lastig zijn iets anders te geloven dan je partner. Mijn man is katholiek opgevoed maar gaat niet meer. Ik zelf ben later katholiek geworden. Dat is soms lastig maar, welk huwelijk is soms niet lastig. Het is zeker wel mogelijk. Al lijkt het me een extra grote uitdaging als iemand echt anti is.

  Wat je ook kiest, ik wens je sterkte!

 3. 16 februari 2018 / 12:19

  Ik ben gelovig opgevoed, maar geloof niet. Vind prima als mensen gelovig zijn heb ik alle respect voor. Maar zelf moet ik er niet aan denken.

 4. 16 februari 2018 / 12:56

  Wat een verhaal, het is niet handig om mensen zo af te schrikken. Ik vind het geloof een lastige kwestie, knap dat je er zo’n persoonlijk verhaal over durft te delen.

 5. 16 februari 2018 / 15:22

  Staat er in de bijble ook niet een passage waar Jezus de tollenaars de tempel uitveegt??

  • Quirina
   Auteur
   16 februari 2018 / 16:13

   Als kind heb ik wel de bijbel gelezen, weet echt niet meer of het zo omschreven was. Het staat me wel er iets van bij.

 6. 16 februari 2018 / 17:20

  Wat erg dat het hun enkel om het geld te doen is. Ik ben ook gedoopt en heb mijn communie en vormsel gedaan naar zoiets heb ik nog nooit gehoord. Zo jaag je zeker mensen weg uit je kerk

 7. 17 februari 2018 / 10:48

  Als ik je verhaal zo lees, ben ik nog altijd even blij met mijn/onze beslissing om niet voor de kerk te trouwen 😉

 8. 17 februari 2018 / 17:46

  Zo jammer dat er zo gereageerd wordt. Er is al een groot tekort aan kerkgangers in Nederland. Als ik naar mezelf kijk, katholiek opgevoed, christelijke scholen gevolgd, naar de stad verhuist en me nooit meer ingeschreven bij een kerk. Nu moet ik zeggen dat ik na al die jaren niet meer geloof. Dus ik kan me voorstellen dat als een kerker zich in ontvankelijk op stelt, de mensen niet binnen “stromen” en er door de vergrijzing een leegloop ontstaat.

 9. 17 februari 2018 / 20:37

  Helaas is jouw verhaal een van de reden waarom ik ook niet achter de kerk sta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *