• Fotografie en de AVG

  Heb je als fotograaf of als hobbyfotograaf ook te maken met de AVG?? Deze vraag krijg ik de afgelopen dagen geregeld binnen, dat ik besloten heb om hier een artikel over te schrijven over deze ingewikkelde vraag. Nu ben ik geen jurist, heb geen juridische opleiding en/of achtergrond gehad, alleen wel de laatste weken mij heel erg in verdiept. Dit doordat ik  naast mijn eigen blog, ook de website van de Fotogroep onderhoud en deze verplicht is om een privacy verklaring te hebben. Een goede vraag, waar ik hopelijk zo goed mogelijk uitleg probeer te geven, want ook ik heb hier als een gepassioneerde hobbyfotografe mee te maken.

  Dat sinds 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking is getreden, dat zal je niet ontgaan zijn. We zijn door de social media, in het nieuws en ook nog is de laatste dagen in je mailbox met allerlei privacyverklaringen ermee doodgegooid. Denk dat sommige mensen zelfs er een dagtaak aan hadden, wanneer ze al die privacyverklaringen hebben doorgelezen van al die bedrijven, stichtingen en/of verenigingen. Het is ook niet zo vreemd dat dit is gebeurd, want de AVG vervangt het hiermee de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Iets wat wij allemaal belangrijk vinden. Alleen nu deze kwestie speelt, merk ik in mijn omgeving dat we er bijna allemaal erg nonchalant mee omgaan.

  Dit is ook niet zo vreemd, doordat wij denken, daar heb ik niets mee te maken, omdat ik een fotograaf ben en het is dus niet van toepassing voor mij. Alleen ook als fotograaf heb je hier ook mee te maken en zelfs als je net als mij een hobbyfotograaf bent. Dit komt doordat je eigenlijk al persoonsgegevens verzamelt, als een persoon herkenbaar op de foto staat.

  Portretrecht

  Alleen veranderd er eigenlijk voor hobbyfotograaf niet zoveel, wij hebben namelijk al te maken met portretrecht en voor mij is het ook niet meer dan logisch dat je even toestemming vraagt aan de desbetreffende persoon of hij/zij op je website wil staan en/of je met zijn/haar portretfoto ook mag delen via de social media kanalen. Op de website van Justitia.NL, vind je een duidelijke omschrijving hoe het portretrecht in elkaar zit. Zeker een aanrader om dit te lezen als hierover meer wil weten. Ook op de website van Charlotte’s Law, heeft zij het artikel; Over Privacy, de AVG en het Portretrecht voor Fotografen geschreven, dat ik zeker kan aanraden om dit artikel te lezen.

  Straatfotografie

  Straatfotografie is een best breed omschrijvend iets, alleen benoem ik dit eventjes als er mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Natuurlijk mag je hier gewoon foto’s van maken, maar je heb ook hier zeker met portretrecht te maken. Daarom zou ik het delen van deze foto’s op je eigen website en/of andere websites zoals je fotografie vereniging en/of het delen via de social media kanalen, echt hiermee voorzichtig zijn. Zeker als mensen duidelijk herkenbaar in beeld zijn en/of zichzelf hierin kunnen identificeren, dan is er sprake van een persoonsgegeven en is de AVG van toepassing. Op de website van Charlotte’s Law, heeft zij artikel: recht op straatfotografie op haar website staan. Ook een aanrader om dit te lezen als hierover meer wil weten. Voor journalisten gelden hiervoor andere regels, alleen daar ga ik zelf niet op in. Dit omdat ik geen journalist ben en ook voor mijzelf niet van toepassing is.

  Fotografie in openbare ruimtes, evenementen of een vergelijkbaar iets

  Natuurlijk ga ik niet op alle soorten en vormen van fotografie op in, dan kan ik denk ik beter eerst een juridische opleiding gaan volgen en vervolgens hierover een boek gaan schrijven. Alleen wanneer je ergens fotografeert tijdens een evenement, voetbalwedstrijd, kermis of een ander vergelijkbaar iets. Dan kan je gewoon beter jezelf de vraag stellen; Kunnen de personen die daarop staan zonder onevenredige inspanning worden geïdentificeerd? Zo ja, dan is er sprake van een persoonsgegeven en is de AVG van toepassing. Net als met straatfotografie zou ik gewoon voorzichtig zijn met het delen van foto’s op je op je eigen website en/of andere websites zoals je fotografie vereniging oof Zoom.nl en/of het delen via de social media kanalen.

  Beroepsfotografen en/of fotoverenigingen

  Wanneer je als beroepsfotograaf staat ingeschreven bij de kamer van koophandel, dan heb je zeker met persoonsgegevens te maken en ben je ook verplicht om aan de AVG te voldoen. Ook op de website zal er een privacy verklaring op je website moeten staan, die kan je op privacy policy generator zoals veiliginternetten.nl of privacypolicygenerator.nl kan maken. Het is zeker verstandig om hier een jurist ernaar te laten kijken, dit omdat iedere bedrijf zijn eigen werkwijze hierin heeft.

  Het delen van portretfoto’s zou ik gewoon vast in je contract laten opstellen, met een open vraag of jij als fotograaf de foto’s waar de desbetreffende persoon op staat mag delen op je website en/of social media kanalen. Natuurlijk zou ik er ook een mogelijkheid geven, dat als een persoon hierin zich bedenkt, dat je de desbetreffende foto van je website en/of social media kanalen eraf haalt.

  Conclusie

  Hobbyfotograaf, beroepsfotograaf, vakantiekiekjes of wat voor onderwerp je ook fotografeert. I don’t care, je mag gewoon blijven fotograferen! Alleen iedere persoon heeft recht op privacy en bescherming van zijn of haar persoonsgegevens. Wanneer je dan ook een persoon fotografeert, dan val deze automatisch onder de persoonsgegevens en is de AVG van toepassing.

  Vraag jezelf dan gewoon 1 vraag af, ook als je twijfelt bij een foto. Kunnen de personen die daarop staan zonder onevenredige inspanning worden geïdentificeerd? Zo ja, dan is er sprake van een persoonsgegeven en is de AVG van toepassing. Hierin maakt het geen verschil of je nu een beroepsfotograaf of een hobbyfotograaf bent. Want net als voor 25 mei 2018, voordat de AVG van toepassing was, hadden we al te maken met portretrecht. Hierin is dus eigenlijk niet veel veranderd, alleen misschien zijn we er wel meer bewust van en de risico’s die social media met zich meebrengt.

  Het delen van deze foto’s op je website en/of social media kanalen, kun je beter voorzichtig mee wezen. Vraag gewoon aan de desbetreffende persoon of je de foto’s waar deze persoon opstaat, op je website en/of social media mag zetten. Ook als het om je eigen vrienden en/of familie gaat, vraag hierin toestemming en daarmee voorkom je een hoop ellende. Alleen voor journalisten en fotografen met een artistiek doeleind gelden hier uitzonderingen voor, hoe dit precies zit is voor mij ook nog erg onduidelijk.

  Wil je nu nog meer weten over de AVG en fotografie, ga dan naar de website van Charlotte’s Law. Zij heeft meerdere artikelen die over de AVG gaan, die ook betrekking heeft in combinatie met fotografie.

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Share:

  Ik ben geen jurist, heb ik het artikel geschreven op basis van mijn bevindingen die betrekking heeft op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en mijn passie voor fotografie. Aan dit, net als alle andere aritkelen die op mijn blog staan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kun je de disclaimer van mijn website lezen. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Miljoenen artikelen