• Een andere kijk op fashion

  Zelf ben ik niet echt met de mode bezig, maar het shoppen voor nieuwe kleding, dat is wel iets dat ik graag mag graag doen. Gewoon een middagje, eventjes in de winkels struinen, naar leuke items, die in de sale zijn. Want echt met de mode meelopen, dat is iets wat ik niet doe en ook nog nooit gedaan heb.

  Wat dat betreft heb ik echt een eigen stijl, waar ik ook nog rekening moet houden, met de stof waar het kledingstuk van gemaakt is. Dit omdat mijn huid, niet alle matrialen kan verdragen. Wat dat betreft, is het soms wel erg lastig om de leukste kleding items, die in de sale zijn, te kopen.

  Alleen na het kijken van de de documentaire The True Cost op Netflix, is dit wel eventjes een eyeopener op de hebzucht van mensen. En ja, hier hoor ik ook bij! Want nu gaat het om de kledingindustrie, maar eigenlijk geld het op alle gebieden die wij als consument kopen. 

  Waar gaat The True Cost over

  The true cost is een verhaal over kleding. Die wij kopen, dragen en de impact die deze indrustrie heeft, op onze wereld. De prijs van kleding is in de afgelopen jaren sterk afgenomen, terwijl de rechten van de mensheid, in sommige landen ver te zoeken is. Ook de belasting op het milieu, is hiermee drastisch gegroeid, zodat wij de goederen voor weinig geld kunnen kopen. 

  Deze documentaire laat je zien, wie nu echt de prijs voor onze kleding betaald. Hiervoor hebben over de hele wereld gefilmd, van de wereld waar wij in leven en deze kleding kopen, maar ook mensen, die deze kleding maken en in sloppenwijken van Cambodja, India of andere landen leven. 

  Dit is maar een hele korte beschrijving, waar deze documentaire over gaat. Daarom heb ik de trailer van The true cost hieronder gezet en hoop ik, als je netflix heb, deze documentaire gaat kijken. 

  Ondanks wij allemaal wel weten, dat de werkomstandigheden in de lageloonlanden schrikwekkend is. Het weerhoudt ons niet, om deze kleding of andere producten, die niet meer te kopen. Want we willen allemaal een keertje iets nieuws kopen.

  Wat kost oneerlijke kleding, nu daadwerkelijk

  Je kent het wel, dat je thuis komt en laat zien wat je geshopt heb. Een leuk jurkje (€9.95) en een spijkerbroek (€19.95) , met een leuke trui (€9.95) erop. En waar je dan nog trotser op bent, is de totaal prijs wat je ervoor betaald heb.

  Maar moet je wel zo trots wezen, als je realiseert wat het werkelijk gekost heeft. Want deze mensen worden mensonerend behandeld! Ze worden namelijk onderbetaald, werken niet in een veilige werkomgeving, worden mishandeld en onderdrukt. En naast deze mensonerende werkomgeving, is het ook een risico voor je eigen leven. Want elke dag, als hun naar het werk gaan, is het de vraag of hun ook weer thuis komen!

  Naast het menselijk leven, heeft dit ook invloed op het milieu. Niet omdat er alleen met giftige stoffen gewerkt worden, die ons water en bodem vervuilen. Maar ook omdat wij in een wegwerpmaatschapij leven, want we kopen kleding en gooien het weer weg. Ongeacht, of het nu versleten is of niet.

  Als je ziet, hoe vevuild het water is en wat in die rivieren allemaal ronddrijft, dan wordt ik er echt verdrietig van. Want hier leven de dieren en mensen gewoon letterlijk van. De mensen en dieren hebben hier gewoon geen kans en daar is de kledingindustrie voor een groot deel schuldig aan.

  Rondom katoenplantages en leerlooierijen, zijn mensen die in deze dorpen wonen ziek. Niet een paar, maar bijna allemaal. De kinderen, die hier geboren worden, zijn praktisch allemaal gehandicapt geboren. Ouders wachten daar letterlijk op de dood van hun kinderen en hun gezondheid
  alsmaar verder achteruit.

  Dus terwijl wij hier alles proberen, om het klimaat te verbeteren. Maken wij als consument aan de andere kant, de wereld kapot. Dit ten kosten van mensen, dieren en de natuur, omdat wij allemaal goedkope kleding willen kopen.

  Mijn nieuwe kijk op fashion

  Ook ik ben hier helemaal schuldig aan, want ook ik heb deze kleding gekocht en daar schaam ik mij niet voor. Dit omdat ik niet altijd het geld heb, om eerlijke kleding te kopen en meer kleding items wilde, voor minder geld. Daarnaast stond ik er ook niet bij stil, ondanks ik weet, dat in die landen, oneerlijke kleding gemaakt worden.

  Dus wij, want ook Marcel heeft deze documentaire gezien. Willen wel bewuster omgaan, met het kopen van kleding. Ik moet ook eerlijk zeggen, dat Marcel met dit idee kwam aanzetten. Ook al was ik op dat moment, een beetje verbaasd, dat hij ook iets aan dit probleem wilde doen. Ik werdt er wel enorm blij van.

  Dan maar een broek en trui minder en nog beter struinen naar leuke koopjes, die hopelijk voor een eerlijke prijs gemaakt wordt? Want dan pas, wordt kleding shoppen, echt leuk.

  Liefs,

  Quirina

  Volg:
  Share:

  2 Comments

  1. 15 maart 2019 / 09:09

   Hey quirina, ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Daarom ga ik zo nu en dan naar kringloopwinkels. Vaak hebben ze een hoop leuke kledingstukken, het enige dat je hoeft te doen is lekker snuffelen en iets naar je zin vinden. Zo hoef je niet steeds iets nieuws te kopen wat het milieu belast en heb je toch iets nieuws.

   • Quirina
    Auteur
    15 maart 2019 / 19:37

    Leuk om te lezen, dat je in dit artikel kan vinden. Er is helemaal niks mis met kleding/spulletjes in de kringloopwinkels en je ben er ook nog is eventjes tussenuit.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *