Een andere kijk op fashion

Zelf ben ik niet echt met de mode bezig, maar het shoppen voor nieuwe kleding, dat is wel iets dat ik graag mag graag doen. Gewoon een middagje, eventjes in de winkels struinen en naar leuke items kijken die in de sale zijn. Want echt met de mode meelopen, dat is iets wat ik niet doe echt doe en ook nog nooit gedaan heb.

Alleen na het kijken van de documentaire The True Cost op Netflix, is dit wel eventjes een eyeopener op de hebzucht van mensen. En ja, hier hoor ik ook bij! Want nu gaat het om de kledingindustrie, maar eigenlijk geld het op alle gebieden die wij als consument kopen. 

Waar gaat The True Cost over

The true cost is een verhaal over kleding. Die wij kopen, dragen en de impact die op deze industrie heeft op onze wereld. De prijs van kleding is in de afgelopen jaren sterk afgenomen, terwijl de rechten van de mensheid, in sommige landen ver te zoeken is. Ook de belasting op het milieu, is hiermee drastisch gegroeid, zodat wij de goederen voor weinig geld kunnen kopen. 

Deze documentaire laat je zien, wie nu echt de prijs voor onze kleding betaald. Hiervoor hebben ze over de hele wereld gefilmd, van de wereld waar wij in leven en deze kleding kopen. Maar ook mensen die deze kleding maken en in sloppenwijken van Cambodja, India of andere landen leven. 

Dit is maar een hele korte beschrijving waar deze documentaire over gaat. Daarom heb ik de trailer van The true cost hieronder gezet en hoop ik als je Netflix hebt, deze documentaire gaat kijken! Zodat je zelf een eigen mening over dit onderwerp kan geven.

Wat kost oneerlijke kleding, nu daadwerkelijk

Je kent het wel, dat je thuiskomt en laat zien wat je geshopt hebt. Een leuk jurkje €9.95, een spijkerbroek €19.95, met een leuke trui €9.95 erop. En waar je dan nog trotser op bent, is de totaalprijs wat je ervoor betaald hebt.

Maar moet je wel zo trots wezen, als je realiseert wat deze kleding daadwerkelijk gekost heeft. Want deze mensen worden mensonterend behandeld! Ze worden niet alleen onderbetaald, maar werken ook nog is in een onveilige werkomgeving en zelfs mishandeld. Naast deze mensonterende werkomgeving, is het ook een risico voor je eigen leven. Want elke dag als hun naar het werk gaan, is het de vraag of hun ook weer thuiskomen!

Naast het menselijk leven, heeft dit ook invloed op het milieu. Niet omdat er alleen met giftige stoffen wordt gewerkt. Die ons water en bodem vervuilen, maar ook omdat wij in een wegwerpmaatschappij leven. Want we kopen kleding en gooien het weer weg. Ongeacht of het nu versleten is of niet.

Mijn nieuwe kijk op fashion

Ook ik ben hier helemaal schuldig aan, want ook ik heb deze kleding gekocht en daar schaam ik mij niet voor. Dit omdat ik niet altijd het geld heb, om eerlijke kleding te kopen. Want ook ik wil een kledingkast vol met kleding die ik mooi vind. Dus hoe meer ik voor €100.00 euro kon scoren, hoe blijer ik was. Alleen stond ik hier niet bij stil, ondanks ik weet dat in die landen oneerlijke kleding gemaakt worden.

Dus wij, want ook Marcel heeft deze documentaire gezien. Willen wel bewuster omgaan met het kopen van kleding. Ik moet ook eerlijk zeggen, dat Marcel met dit idee kwam aanzetten. Ook al was ik op dat moment een beetje verbaasd, dat juist hij iets aan dit probleem wilde doen. Ik word er wel enorm blij van.

Dan maar een broek en trui minder, meer tijd besteden om naar leuke koopjes te scoren, die hopelijk voor een eerlijke prijs gemaakt worden? Want je kan nooit met 100% zekerheid zeggen dat een kledingstuk op een goede manier gemaakt worden, waar wij dan weer een goede prijs voor betalen.

Liefs,

Quirina

Volg:
Quirina

Ik ben Quirina Santing-Kamoen, 39 jaar, getrouwd met Marcel en wonen samen met onze hond Matsi in Emmen. Fotograferen en Bloggen is zijn mijn hobby’s en daarnaast mag ik graag wat van de wereld zien. Ben ik positief ingesteld, maar heb net als iedereen de struggles in het leven, kan ik helaas geen kinderen krijgen en heb ik echt geen makkelijk leven gehad. Op mijn blog verschijnt wekelijks nieuwe blog artikelen over mij en mijn persoonlijke interesses op lifestyle gebied.

Find me on: Web | Twitter | Instagram

Share:

2 Comments

 1. 15 maart 2019 / 09:09

  Hey quirina, ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Daarom ga ik zo nu en dan naar kringloopwinkels. Vaak hebben ze een hoop leuke kledingstukken, het enige dat je hoeft te doen is lekker snuffelen en iets naar je zin vinden. Zo hoef je niet steeds iets nieuws te kopen wat het milieu belast en heb je toch iets nieuws.

  • Quirina
   Auteur
   15 maart 2019 / 19:37

   Leuk om te lezen, dat je in dit artikel kan vinden. Er is helemaal niks mis met kleding/spulletjes in de kringloopwinkels en je ben er ook nog is eventjes tussenuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *