• 3 maanden gestopt met roken
 • 3 maanden gestopt met roken

  Dat ik ooit zou stoppen met roken, is iets wat ik heel graag wilde. Want het is gewoon slecht voor je gezondheid en het kost ook nog is een berg geld om eigenlijk een verslaving in stand te houden. Alleen is Nicotine nogal erg verslavend, nog erger dan heroïne en we associëren de sigaret ook ergens mee. Het is daarom ook een prestatie als het je lukt om te stoppen met roken. Nu ben ik zelf 3 maanden gestopt en daar ben ik echt mega trots op. Hoe ik gestopt ben en hoe ik deze 3 maanden beleefd heb. Dat kan je lezen in deze blogpost, want als je echt wil stoppen dan lukt het jou ook.

  Meerdere stoppogingen

  Nu denk je misschien, ik wil ook echt stoppen met roken en heb dat vaker gelezen. Klopt, en daarom kan je beter zeggen dat je er klaar mee bent. Dit zeg ik omdat ik het zelf ook altijd geroepen had, ik wil echt stoppen met roken. Alleen waren al die stoppogingen niet gelukt en was ik er nog niet klaar mee. Want die sigaret is echt smerig! Heb ik het eigenlijk ook nooit echt lekker gevonden, maar de nicotine is zo verslavend als de pest. Een trek van een sigaret, kan al betekenen dat je er verslaafd aan ben. Dat is de pest van Nicotine!

  Hoe ik gestopt met roken ben

  Eigenlijk is dat wel een klassieker, want ik was echt zo ziek! Ik ben namelijk astmapatiënt en 3 maanden geleden had ik een zware luchtweginfectie opgelopen. Dan is roken al helemaal niet verstandig en dat deed ook mega pijn aan mijn longen. Dus ben ik naar de drogist gegaan om nicotinepleisters te halen. Dit was eigenlijk even tijdelijk een vervanger en had dus ook geen intentie om te gaan stoppen met roken. Niet dat het veel hielp, want ik snakte nog steeds naar een sigaret. Dit ook doordat Marcel rookt en als je dan iemand ziet roken, dan is de verleiding wel heel groot. Dus nam ik na 3 dagen een trek van een sigaret en dat was zo slecht bevallen. Niet op dat moment, maar een paar tellen later moest zo hoesten. Dat er zelfs bloed in mijn slijm zat en daar schrok ik echt mega van. Zo erg dat ik tegen mezelf zij; Ik rook nooit meer! Ik was er dus echt klaar mee en tot de dag van vandaag, heb ik nog steeds geen sigaret opgestoken.

  Motivatie om geen sigaret te roken

  Nu hielpen de pleisters niet en is het zeker geen makkelijke weg om een niet roker te blijven. Want geloof mij je komt jezelf echt vaker tegen, dan je wil zou willen. Zeker als je geen nicotinepleisters meer gebruikt, want je kan wel deze pleisters gebruiken om de afkickverschijnselen te onderdrukken. Alleen één groot nadeel, er zit nog steeds nicotine in. Dus dan ben je nog steeds verlaafd, al rook je op dat moment geen sigaretten meer. Nu kan je ook kiezen voor een elektrische sigaret, maar dat vind ik echt zo’n raar gezicht. Want ik heb echt zoiets je lurk toch ook niet aan een batterij?? Uhm nee, maar wel een sigaret met duizenden schadelijke stoffen, waarvan er minimaal 40 zeer kankerverwekkend zijn.

  Dus besloot ik om zonder hulpmiddelen verder te gaan en was de eerste 3 weken geen pretje. Want mijn ergste afkickverschijnsel was dat ik 3 weken mij continu duizelig voelde. Erg vervelend, want ik had echt het gevoel dat ik ieder moment onderuit ging en kreeg de dingen echt op een hele vage manier mee. Geen fijn gevoel, zelf beangstigend moet ik eerlijk bekennen. Natuurlijk had ik ook wel last van stemmingswisselingen, maar dat was vele malen minder dan mijn vorige stoppogingen. Daarnaast rookt Marcel wel nog steeds, dus om in de verleiding licht voor mij continu op de loer. Dan denk ik maar terug aan de elektronische sigaret en een giftig stokje, die niet een lekker is. Maar ook aan de voordelen om een niet roker te zijn:

  • Ben een niet roker, iets wat ik al heel lang wil
  • Niet afhankelijk van een sigaret
  • Je staat niet buiten in de kou en/of regen een sigaret te roken
  • Bespaar heel veel geld
  • Beter voor je gezondheid
  • Je voel je veel fitter
  • Roken in het openbaar wordt steeds lastiger, dus daar heb jij als niet roker geen last van.
  • Je stinkt niet!

  Dit zijn de voordelen die ik zo eventjes kan bedenken, want geloof mij er nog veel meer. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan, want je wordt inderdaad wat dikker. Dit komt doordat jouw stofwisseling veranderd, want een sigaret verminderd ook de eetlust en daardoor eet en/of snoep je minder. Zelf ben ik nu 4 kilo aangekomen, maar daar had ik al rekening mee gehouden dat dit zou gaan gebeuren. Daarom heb ik ook tegen mezelf gezegd, liever 10 kilo zwaarder dan 1 sigaret. Daarom is het voor mij ook geen nadeel om aan te komen. Ik weet waardoor het komt en dat neem ik dan maar voor lief.

  3 dagen, 3 weken, 3 maanden en 3 jaar

  Ooit zij iemand tegen mij, als je stopt met roken moet je rekening houden met de 3. Dit is altijd bij mij gebleven, omdat ik wist dat dit een keer van pas ging komen. Alleen geen idee wat die persoon daar nu mee bedoelde, tot nu dan en het klopt zeker. Want nu ik 3 maanden gestopt met roken ben, kom ik die 3 ook tegen en is de nicotine je grootste vijand.

  • De eerste 3 dagen schreeuwt je lichaam naar nicotine, je heb daardoor een onrustig gevoel en daardoor ben je er de hele tijd mee bezig.
  • Het duurt 3 weken voordat echt de nicotine uit je lichaam is en lichamelijk rot kan voelen.
  • Na 3 maanden begint de Mindfuck en verlang je het meest naar een sigaret. Het enige verschil is dat je niet de lichamelijke afkickverschijnselen heb en dat duurt ongeveer 3 weken lang. Dit is het moment dat je het vol moet zien te houden! Denk dan; knap gedaan nicotine! Maar ik geef mij niet gewonnen, want die ene sigaret is mij het niet waard om de hele ellende opnieuw te beleven.
  • Met de 3 jaar heb ik nog geen ervaring, dus daar kan ik weinig over zeggen. Ik denk dat je dan pas kan zeggen dat je een ex-roker bent.

  Dit is mijn ervaring tot nu, maar misschien heb jij als een ex-roker een heel ander ervaring. Of is het jou nog steeds niet gelukt om te stoppen met roken, maar je hebt wel één of meerdere pogingen gedaan om te stoppen met roken. Wat het ook is, ik ben natuurlijk heel benieuwd wat jouw ervaring is?

  Until next time,

  Quirina

  Volg:
  Quirina
  Quirina

  Ik ben Quirina, 39 jaar, getrouwd met Marcel en wonen samen met onze hond Matsi in Emmen. Via mijn blog, YouTube kanaal en andere social media kanalen geef ik een kijkje in mijn leven. Is fotografie mijn grootste passie, mag ik graag wat van de wereld zien en ben ik positief ingesteld, maar heb net als iedereen de struggles in het leven. Ook kan je oude kranten artikelen lezen dat over mijn vader gaat. Kijk lekker rond en als je vragen heb? Stel ze gerust!

  Find me on: Web | Twitter | Instagram

  Share:
  · In dit artikel zit zijn referral links in verwerkt zijn, als je via deze links iets bestelt krijg ik een kleine commissie. · Fotocredit: Huizinga Fotografie Emmen

  2 Comments

  1. 7 januari 2020 / 15:30

   Wat een heldere opsomming van jouw beleving.
   Ik denk dat je de juiste houding hebt aangenomen door te stellen dat je een nietroker bent. Ook de noodzaak om nooit meer te roken is aanwezig.
   Een sterke tactiek is die van het lijstje met voordelen. Benoem je dit ook op momenten dat je denkt te moeten roken? Mijn lijst was op een bepaald moment zo ingesleten dat ik alleen nog maar hardop hoefde te zeggen dat ik zin had om te roken en mijn trek was in een oogwenk verdwenen.
   Three is the magic number. Behalve als het aankomt op de verdere toekomst, na drie jaar leef je als een nietroker, voor altijd.

   • Quirina
    Auteur
    7 januari 2020 / 16:21

    Dank je, ben zo blij dat ik van dat het roken af ben en die 3 jaar ga ik zeker halen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *