Vuurwerk

Het einde van het jaar is in zicht, de laatste hapjes en drankjes worden weer gehaald en het vuurwerk kan weer worden ingeslagen. Want zo hoort de jaarwisseling toch te wezen, alleen met het vuurwerk ben ik de laatste jaren wat minder blij mee. Waarom ik dat heb, ga ik je nu vertellen.

De laatste jaren hoor ik eigenlijk alleen maar ellende met het vuurwerk, lijk het erop dat sommige mensen gewoon niet even normaal kunnen nadenken. Hebben de hulpverleners en de dieren vaak er alleen maar last van, want je hoort de vreselijkste dingen in de media. Ik ben van mening dat het ook anders kan, zo wordt het een feest voor iedereen, voor mens en dier, ook al kun je natuurlijk niet alles voorkomen.

Ben ik dan tegen het vuurwerk?

Nee, integendeel zelfs en vind ik het juist mooi om er naar te kijken. Denk alleen dat het anders kan, dan hoe het nu gaat. Want naar mijn mening  als je alleen de verkoop op de laatste dag van het jaar doet, zo voorkom je namelijk heel veel ongelukken in huis. Want winkels moet alle veiligheidsmaatregelen nemen, terwijl we het wel drie dagen in ons huis mogen hebben (beetje vreemd in mijn ogen), hoop ik dat het knalvuurwerk verboden wordt vanaf 2018 (je kunt het niet maken om even een maand van te voren verbieden), moeten de overtredingen naar mens en dier gelijk zijn en zwaarder aangepakt worden en wanneer ze de boel bewust vernielen zelf laten alles laten betalen als ze op hete daad betrapt worden.

Ook zou het fijn wezen als er meer uren zijn voor onze honden, om een voorbeeld te noemen tussen 17:00 en 18:00 uur, 20:00 en 21:00 uur en als laatste rondje natuurlijk tussen 23:30 en 00:00 uur. Zo kunnen dan alle honden in rust gewoon hun behoefte doen in de avond uurtjes, als je overdag wil gaan lopen met je hond kan je in mijn ogen ook het bos in, strandwandeling maken of misschien wel een leuke hondenspeeltuin waar geen vuurwerk in de buurt wordt afgestoken.

Natuurlijk moet de mensen die het leuk vinden om vuurwerk af te steken ook de mogelijkheid krijgen om dit te doen. Helemaal niks mis mee, want de meeste mensen die het afsteken ruimen namelijk ook netjes de boel weer op. Denk wel met een dikke kater, maar ze doen het wel. Dit zijn ook de mensen in mijn ogen die echt voor het mooie siervuurwerk gaan, geen last van hebben en vaak ook echt rekening met dieren houden.

Op carbidschieten heb ik ook niks tegen, ze doen het vaak op weilanden, afgelegen gebieden en hoort echt bij oudjaarsdag. Alleen beetje jammer, dat we in Nederland alles een beetje dicht aan het bouwen zijn en steeds minder ruimte is om dat soort dingen te kunnen doen. Wat er leuk aan is, geen idee. Het is een beetje de traditie in sommige delen van het land, wat we dan ook in ere moeten houden.

Vuurwerkshows

Met de jaarwissseling van 2006-2007 ben ik in  Bad Säckingen naar een vuurwerkshow geweest, dit was voor mij de eerste keer en ik vond het echt geweldig. Echt een supershow, die maar liefst drie kwartier duurde. De sfeer was echt uitzonderlijk goed, tellen met elkaar af, wensen elkaar de beste wensen of je ze nu kent of niet en deelde de flessen champagne. Tot nu toe is dit echt het mooiste oud&nieuw feest geweest die ik heb mogen beleven.

Vuurwerkshow in  Bad Säckingen

Rond deze tijd van het jaar denk ik er vaak aan terug, vind ik jammer dat we in Nederland niet in iedere gemeente zo’n show hebben. Waar mensen gewoon gratis heen kunnen gaan, flessen champagne mee en met elkaar vieren. Zo komen de mensen weer in contact met elkaar, leer je nieuwe mensen kennen en als je het gewoon thuis wil blijven en met de buurt doen kan dat natuurlijk ook. Goed ik weet dat je van de wet niet openbare dronkenschap mag hebben, maar je kan als overheid ook een oogje dicht knijpen en mocht het toch met iemand niet goed gaan. Tja, wie A zegt moet ook B zeggen in mijn ogen en heb ik ook geen medelijden mee dat je daar een bekeuring voor krijgt, want uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen daden.

Kan me voorstellen dat je er anders over denkt, dat mag ook en laat ik je zeker in je waarde. Wil alleen even zeggen ermee hoe ik erover denk en geen één of andere discussie over vuurwerk beginnen ermee. Want iedereen is verschillend en hebben andere gedachtes over een feest en dit is mijn gedachten.

Liefs,

Quirina

 

1 Comment

Leave a Comment