Valentijnsdag heeft voor iedereen wel een andere betekenis

De dag van de liefde is aangebroken, de dag dat je geliefde verrast met een bloemetje en bonbons, een heerlijk etentje of samen op de bank een heerlijke romantische film kijkt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een persoon heel erg leuk vind, alleen durf je die persoon het niet te vertellen en dan anoniem een kaartje verstuurd of stiekem hoopt dat er vandaag een kaartje van een anonieme lover krijgt. Weer een ander vind het dikke onzin en één groot commercieel spektakel en doet er zelf niet aan mee. Zo heeft iedereen wel wel een eigen invulling over Valentijnsdag en is het niet alleen de dag van de liefde, maar ook de dag van de discussie over Valentijnsdag.

Samen met Marcel in Madurodam op Valentijnsdag

Valentijnsdag is door de jaren heen veranderd.

De jaren 90 heb ik niet helemaal bewust meegemaakt op Valentijnsdag gebied. Kan natuurlijk zijn omdat ik er toen nog niet echt mee bezig was, maar voor mijn gevoel is het ook echt pas halverwege de jaren 90 een beetje gaan bloeien in Nederland. Zag ik pas de kaartjes in de schappen liggen van sommige winkels en de bloemisten hier ook natuurlijk er op in speelde. Hoopte je vooral dat je een anonieme lover had waarvan je een kaartje kreeg en voor mijn gevoel was het dan ook wat je met Valentijnsdag deed.

Als je naar deze dag nu bekijkt vieren we in Nederland ongeveer 25% van de mensen Valentijnsdag. De één verstuurt anoniem kaartje aan de persoon waar hij of zij verliefd op is. De ander pakt het groot uit en gaat met zijn geliefde een citytrip maken in Parijs. Het gaat dus tegenwoordig niet alleen om de personen die anoniem iets aan elkaar versturen, maar ook verliefde stelletjes en zelfs mensen die al een lange relatie of een huwelijk hebben vieren Valentijnsdag. Sommige stelletjes kiezen zelfs er bewust voor om op deze dag te trouwen en vieren dan vandaag dat ze zoveel jaar getrouwd zijn. Het is dan ook niet vreemd dat de commercie hier op inspeelt en extra omzet maakt op of rond deze dag.

Fotoshoot tijdens Valentijnsdag

Hoe ik kijk tegen Valentijnsdag aan.

Dat wij aan Valentijnsdag doen kan je wel zien, alleen is het bij ons toch een beetje anders dan alleen maar Valentijnsdag vieren. We zijn namelijk op 18 februari 2012 bij elkaar gekomen en vieren eerder dan eerder dat wij zoveel jaar samen zijn. Soms komt het dan inderdaad uit dat we op Valentijnsdag daadwerkelijk uitpakken of een heerlijk weekendje weg gaan. We vinden namelijk beetje zonder van het geld om eerst op Valentijnsdag iets te doen en vervolgens 4 dagen later weer is wat gaan doen omdat we dan zoveel jaar samen zijn.

Zelf ben ik van mening dat je iedere dag moet laten zien aan je geliefde dat je van hem houdt, dit hoeft niet altijd met cadeautjes te zijn maar gewoon de kleine dingen. Een kus geven voordat hij naar zijn werk gaat, zeggen dat je van hem houdt of gewoon simpelweg de tijd voor elkaar neemt.

Toch vind ik het wel is leuk om iets heel kleins te doen door een leuke kaart naar zijn werk te sturen, of een heerlijk doosje chocola in de auto ligt die hij dan vind als hij naar zijn werk gaat. Dit vind ik echt leuk om te doen, gewoon een kleinigheidje voor je geliefde om te laten zien dat hij speciaal is. Helaas denk mijn man dan er niet aan om iets terug te doen en heeft hij duidelijk minder met Valentijnsdag dan ik.

Dit jaar doen we helemaal niks aan Valentijnsdag, heb hier ook even behoefte aan om voor hem iets kleins te doen. Hij weet wel dat ik van hem hou en begrijpt dat ik nog in rauw ben van mijn onlangs overleden hond Diva. Daarbij heb ik vanavond ook nog is vergadering van de fotogroep staan, dus ik ben vanavond niet thuis. We gaan wel aankomend weekend lekker gourmetten om onze dag te vieren en gaan we zondag onze gebruikelijke zondagsbrunch doen.

Hoe denk jij over Valentijnsdag? Dikke onzin of vind je het juist een leuke dag dat gevierd moet worden? Ben benieuwd hoe je erover denkt en mocht je nog iets in de planning hebben staan voor vandaag met je geliefde, dan wens ik je natuurlijk heel veel plezier.

Liefs,

Quirina

8 Comments

 • Enigma 14 februari 2018 at 15:18

  Bij ons wordt er niet echt gevierd op dié dag. Veel te commercieel naar mijn mening. We zijn vorig weekend een paar dagjes weg geweest, met etentjes en zo. Net zo leuk !

  Reply
 • Tania 14 februari 2018 at 18:59

  Buiten iets lekker eten doen we niets speciaals. Wij waren vorige week 5 jaar samen dat vind ik dan specialer

  Reply
 • Bianca Schrijft 14 februari 2018 at 19:04

  Hier doen we niet aan Valentijnsdag. In het prille begin wel, maar naar 20 jaar niet meer. Nu weten we met vallen en opstaan dat je iedere dag moet koesteren en respect voor elkaar moet hebben. Zeker niet geleidt door de commercie.

  Reply
 • Heleen Schrijvershof 15 februari 2018 at 09:22

  Ik vind het altijd een leuke dag om iets kleins, extra’s te doen. Maar ik ben niet teleurgesteld als er geen bos met 1000 rozen op me staat te wachten. Voor mij zit het ‘m daar niet in. Maar chocolade is altijd goed 🙂

  Reply
  • Quirina 15 februari 2018 at 09:28

   Haha, 1000 rozen wel erg veel en heb je gelijk een uitdaging waar je ze moet laten.

   Reply
 • Nicole Orriëns 15 februari 2018 at 10:14

  Ik heb er niet zo veel mee, maar ik kan me voorstellen dat het een mooie aanleiding is om wat liefst voor elkaar te doen.

  Reply
 • Lien 15 februari 2018 at 16:27

  Op zich is Valentijn voor ons niet zo belangrijk. Maar elk uitvlucht om samen iets te gaan eten of op de lappen te gaan is mooi meegenomen natuurlijk 🙂

  Reply
 • Susan 15 februari 2018 at 20:36

  Wij “vieren” het ook niet… de kunst is om mekaar elke dag te laten zien dat je gek met mekaar bent, vinden wij… al vind iedere vrouw het stiekem leuk om een bloemetje ofzo te krijgen. Die van mij vergeet het gewoon totaal, dat het überhaupt Valentijnsdag is, haha…

  Reply

Leave a Comment