Maakt de smartphone je nu gelukkiger of toch niet??

Laatst heb ik een blogpost gelezen van smartphone-detox: fase 2 op de blogpagina van lekker leven met minder en daar zat deze onderstaande filmpje ook in verwerkt, nadat ik deze video heb gezien, is dit tegenwoordig wel de realiteit. We zijn zo bezig met ons online leventje op social media, mail checken of andere dingen die je op je smartphone kan doen, dat we ondertussen weten we niet eens meer hoe we sociaal met elkaar kunnen omgaan met als vervolg dat heel veel mensen in een sociaal isolement raken. Kijk daarom eerst eventjes het onderstaande video, voordat je de blogpost verder leest. Dan snap je ook meteen wat ik bedoel, maakt de smartphone je nu gelukkiger of tocht niet??

Waarom het filmpje mij raakte

Nadat ik het filmpje gezien heb, ja het leven is helaas zo. We zijn tegenwoordig zo bezig met onze smartphone, even kijken of we mail hebben, hoeveel likes heb ik op een foto? mis ik niks van mijn social media vrienden? Dat we helemaal niet meer zien wat om ons heen gebeurd of zien hoe mooi de wereld eigenlijk wel is. Hoor je eigenlijk nog wel de vogeltjes die in het voorjaar fluiten? Weet je hoe het gaat met je buurvrouw die dik in de 80 is en alleen woont? Maak je nog wel is een praatje met iemand die ook wacht in de wachtruimte van de huisarts? Ik denk dat de meeste mensen wel ja zullen zeggen, maar nee bedoelen. Want de maatschappij wordt steeds onpersoonlijker en wordt er steeds meer van ons verwacht.

Mijn gebruik van de smartphone

Ik moet je eerlijk zeggen, ik heb me er ook schuldig aan gemaakt. Alleen merkte ik dat ik sinds vorig jaar mij begon te irriteren aan de smartphone als een ander die gebruikte, terwijl ik mezelf ook schuldig aan maakte. Hier ben ik eigenlijk achter gekomen, doordat mijn man tijdens ons avondeten de mail en de appjes van zijn werk begon te beantwoorden. Uhm hallo!! ik ben hier hoor!!, je vrouw die je de hele dag niet gezien of gesproken hebt, of een ander voorbeeld is dat we 2 dagen voor onze bruiloft eventjes de laatste dingen moesten halen en ineens was hij weer aan het werk in zijn vakantie nog wel. Zeg niet dat het niet belangrijk was, want dat was het zeker wel en ook al had ik er begrip voor, leuk vond ik het in ieder geval niet.

Het heeft mij echt laten realiseren dat ik hier verandering in wilde, zo heb ik alle games van de smartphone gehaald, probeerde ik minder de social media kanalen in de gaten te houden, dat was wel eventjes makkelijker dan gezegd. Toen pas realiseerde ik me, hoe verslavend eigenlijk de smartphone is, heb ik mijn mobiel tegenwoordig na 21:00 uur op slaapstand staan en ben ik alleen bereikbaar voor de mensen die echt belangrijk voor mij zijn. Echt ik kan je echt aanraden om dit te doen, geeft je namelijk zoveel rust.

De smartphone, maakt meer kapot dan je lief is

Misschien een een vreemde vergelijking, je smartphone en een alcohol verslaving quote alleen net iedere verslaving maakt het je meer kapot dan je lief is. Het enige verschil is dat de meeste mensen niet eens door hebben hoeveel we eigenlijk met onze smartphone bezig zijn. Ben ik van mening dat je door je smartphone in een isolement terecht kunnen komen en doordat we allemaal bezig zijn met ons leventje op social media, niet eens meer normaal met elkaar kunnen omgaan. Dat geeft deze video zeker goed weer, eventjes een selfie maken, eventjes een fotootje delen van je huisdier maken of je kind, kijk dit hebben wij meegemaakt en hoe geweldig mijn leventje wel niet is of je krijg een mailtje dat met je werk te maken heeft en deze eventjes beantwoorden. Ik kan wel honderden voorbeelden geven wat je allemaal met je smartphone kan doen of waarom het misschien op dat moment wel belangrijk is voor je op dat moment, je kunt je natuurlijk ook eventjes afvragen is het echt wel zo belangrijk? Want gemiddeld zitten we toch 5 uur met je smartphone in je handen per week, dat is toch zo’n 260 uur per jaar en denk dat sommige nog wel langer per week met haar of zijn smartphone in de handen zitten en dan heb ik het nog niet eens over als we echt daadwerkelijk aan het bellen zijn.

Conclusie 

Ik denk dat je niet zonder je mobiel of je smartphone kunt en geeft het zeker toevoeging aan je leven, alleen zijn we wel even de realiteit kwijt geraakt door de smartphone. Want tegenwoordig kun je bijna alles met dit ding, rekeningen betalen, muziek luisteren, films kijken, je mail bijhouden inclusief die van je werk, je social media bijhouden, eten bestellen en noem het maar op. Dit is natuurlijk ook de bedoeling van de bedrijven, want hoe meer jij op je smartphone zit des te meer geef jij ongemerkt zoveel informatie door aan bedrijven en dan heb ik het nog niet eens over de slijtage van je smartphone. Het is natuurlijk ook logisch, hoe meer jij dit gebruik hoe eerder dat hij slijt en kunnen de mensen tegenwoordig niet meer zonder een smartphone. We  zien namelijk tegenwoordig de smartphone als een van de basisbehoefte die je nodig hebt in je leven en dat kan toch niet de bedoeling wezen.

Liefs,

Quirina

15 Comments

 • Amelie 21 januari 2018 at 13:39

  Het is inderdaad waar. Een gsm of zelfs een smartphone is iets heel belangrijk in ons leven tegenwoordig maar het mag niet het belangrijkste worden. Ik rij elke dag met de trein naar mijn werk en vroeger was ik constant op mijn smartphone bezig tijdens deze treinreis. Het gaf me alleen maar meer stress. Tegenwoordig lees ik liever een boek. Zo kom ik tot rust!

  Reply
  • Quirina 21 januari 2018 at 22:13

   Zelf ga ik bijna nooit meer met de trein meer alleen als ik ga zie ik ze inderdaad alleen met hun mobieltje zitten

   Reply
 • Debbythechocoholic 21 januari 2018 at 14:53

  Dat filmpje is echt heftig vind ik, maar jammer genoeg is de huidige maatschappij zo. Liever alles als eerste kunnen filmen/ fotograferen ipv de medemens te helpen.
  Wanneer ik bij mensen ben leg ik mijn gsm aan de kant. En in de fitness geef ik groepslessen, daar kunnen mijn studenten gelukkig niet gsm’en tijdens de les. Stel je voor zeg!

  Reply
 • Laura - I scream beauty! 21 januari 2018 at 16:17

  Vind ik ook. Ik irriteer me als anderen veel op hun telefoon zitten, maar betrap me zelf er ook te vaak op. Ik leg ‘em nu heel vaak bewust ver weg.

  Reply
 • Marion 21 januari 2018 at 16:25

  Het vervelende (maar ook handige is) dat je je smartphone voor zoveel dingen kunt gebruiken. Het is zo’n alles in een apparaat geworden.

  Reply
  • Quirina 21 januari 2018 at 22:14

   De mobiel is inderdaad bijna je tweede leven geworden

   Reply
 • Daphne Lippmann 21 januari 2018 at 19:42

  Helemaal waar, ik vind mijn telefoon heel belangrijk en zeg tegen mezelf dat ik wel zonder kan. Dit is echt een leugen en ik zou willen dat ik het wel zou kunnen. Mijn doel voor 2018 is om dan ook een beetje te minderen.

  Reply
 • Anja 21 januari 2018 at 19:52

  Ik zie het inderdaad bij mijn kinderen (16 en 18) ook: de telefoon lijkt wel vergroeid met ze te zijn. Niet echt sociaal… Ik probeer ze erop te attenderen dat het niet goed is, maar dat is niet zo makkelijk helaas.

  Reply
 • Linda | travellersoftheworld 21 januari 2018 at 20:09

  Een smartphone is echt heel handig, maar ik probeer het gebruik wel te beperken. Sommige zitten echt aan hun telefoon vastgeplakt en ik wil dat niet. Tijdens het eten en in gezelschap gebruik ik hem sowieso niet, als ik alleen ben ergens wel te veel eigenlijk. een van de redenen dat ik nog een prepaid toestel heb is ook wel zodat ik het telefoon gebruik beperk, ik heb nu namelijk niet overal internet

  Reply
  • Quirina 22 januari 2018 at 08:14

   Heb nog nooit deze voordeel van een prepaid gezien, alleen dat je niet vast zit aan een abonnement of ineens een te hoge rekening

   Reply
 • Fleur 22 januari 2018 at 07:26

  Ik zou zeker niet meer zonder mijn telefoon kunnen. Al was het alleen al omdat ik anders altijd de weg kwijt zou zijn 😉

  Reply
  • Quirina 22 januari 2018 at 08:15

   hahaha, ja dat is wel een uitkomst met de smartphone.

   Reply
 • Nicole Orriëns 22 januari 2018 at 08:54

  Ik heb het idee dat het bij wel goed zit wat betreft smartphone gebruik gelukkig.

  Reply
 • Adine @ LekkerLevenMetminder.nl 22 januari 2018 at 13:25

  Leuk dat je naar mij linkt! En mooi artikel heb je ervan gemaakt! Ik ben me er nu echt meer bewust van, dat ik hem gebruik waar het echt wat toevoegt (gemak, contact, mail etc.), maar dat ik hem niet teveel ‘gewoon’ pak omdat ik me verveel of omdat ik niet weet wat ik tegen mijn buurvrouw moet zeggen. Dat is best lastig, maar het wordt wel steeds makkelijker naarmate ik meer mijn best doe.

  Reply
  • Quirina 22 januari 2018 at 13:45

   Dank je, ik heb tegenwoordig mijn mobiel niet meer in handbereik en dat is echt een aanrader

   Reply

Leave a Comment