De nieuwjaarsschoonmaak

Het nieuwe jaar is begonnen, kerstboom en versiering gaat de deur uit en dan kan je eindelijk weer is fatsoenlijk schoonmaken. Voor mij is het dan ook eigenlijk tijd om is flink door het huis te gaan en goed schoon te maken. Hier ben ik dan ook wel even zoet mee, want alleen al de kerstspullen opruimen ben je toch eventjes zoet mee. Een bijkomend voordeel is dat je jaar begint met een frisse, schonen start in het huis. Hoe ik het doe, dat ga ik je nu vertellen tussen de schoonmaakspullen in.

kerstspullen sorteren 

Ik begin altijd met de boom aftuigen alles op tafel leggen en de ballen die kapot zijn gooi ik meteen weg, net als met de slingers die af zijn en dan begin ik alles in die doosjes te doen. Wanneer ik alles in de bijbehorende doosjes doet, sorteer ik het in dozen. Ballen bij de ballen en de decoratie bij de decoraties en de breekbare beeldjes doe ik bij de slingers die nog goed zijn. Als ik daarmee klaar ben, breng ik alles naar boven, neem ik een emmer met een sopje mee en maak ik eerst de planken achter het schot schoon voordat de dozen daar in gaat. Zo is het weer een keertje lekker schoon, want om eerlijk te zijn maak ik daar eigenlijk de rest van het jaar nooit schoon.

Gordijnen wassen en ramen wassen

Na al het koken, bakken en gourmetten zijn de gordijnen ook wel een keertje toe aan een wasbeurtje. Zo ruikt het weer lekker fris en zeem ik gelijk meteen de ramen, pak ik de kozijnen erbij (lijkt mij erg normaal) en de vensterbank. Alle accessoires die er staan, leg ik op tafel, kijk ik wat ik terug plaats en in de bewaardoos heb, die stof ik dan af en decoreer ik de vensterbanken opnieuw met de dingen die ik heb. Zo heb je een nieuwe look voor het nieuwe jaar.

Afstoffen

Wanneer de ramen klaar zijn van de woonkamer, haal ik alles van de muren en de accessoires die op de kastjes staan en dan leg ik deze op de keukentafel. Haal ik de kasten leeg. Maak ik alles goed schoon in de kasten, deel ik vaak ook wel de kasten opnieuw in en wat ik wil neerzetten als decoratie maak ik goed schoon. Ook daarmee maak je een nieuwe look, want ik plaats dan nooit dezelfde dingen terug.

Stofzuigen en dweilen

Ja dat is natuurlijk ook vrij normaal dat je dit doet, alleen omdat toch alles leeg is kan je ook gelijk de kasten, stoelen en banken meteen wegschuiven en daar even de stofzuiger en dweil goed doorheen halen.

Dit doe ik met iedere kamer, keuken en de gang. Zo krijg ik een beetje nieuwe style met de dingen die ik leuk vond om te bewaren en wat er al stond. Spulletjes wat ik niet weg wil doen stop ik dozen, ruim ik op achter de schotten en wat ik echt niet meer leuk vind, breng ik vaak naar de kringloop en wat echt af is gaat in de kliko.

Een bijkomend voordeel is dat je minder hebt staan of je hebt iets bewaard en denk bij jezelf wel leuk voor nu, maar wil eigenlijk toch iets anders hebben. Dat je na afloop is even kan lekker shoppen voor nieuwe accessoires in huis.

Liefs,

Quirina

 

 

1 Comment

  • My days #5: Welcome 2018 – Quirina Kamoen 8 januari 2018 at 21:20

    […] natuurlijk al een klein begin gemaakt met mijn nieuwjaarsschoonmaak, dit doe ik ieder jaar. Alles eventjes weghalen en kasten van binnen schoonmaken en de gordijnen […]

    Reply

Leave a Comment